RSS Feed

Időjárás-jelentés

mti - 2020. 06. 06. 17:07:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Főként a Dunától keletre helyenként alakulhat ki zápor, néhol zivatar is lehet. Éjszakára a záporok fokozatosan lecsengenek, de nem mindenütt, mert még hajnalban is lehet néhol zápor, esetleg zivatar.

 Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------

    Szombaton a többórás napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de a Tiszántúlon erősebben felhős lesz az ég. Főként a Dunától keletre helyenként alakulhat ki zápor, néhol zivatar is lehet. Éjszakára a záporok fokozatosan lecsengenek, de nem mindenütt, mert még hajnalban is lehet néhol zápor, esetleg zivatar. Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés várható az ország középső felén jobban összeálló felhőzettel. Naposabb időben inkább csak a Délnyugat-Dunántúlon és a keleti határvidéken lehet bízni. Már délelőttől kezdődően többfelé kell ismétlődő záporokra, zivatarokra számítani, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Az előbb említett naposabb részeken kisebb - de nem nulla - a csapadék esélye. A déli szél szombaton még csak az északi megyékben, vasárnap már országszerte megélénkül, sőt olykor meg is erősödik, de zivatarok körül viharos széllökések is várhatóak.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23 és 29 fok között alakul.

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Az Északi-tenger és Dánia fölött találhatóak annak a ciklonrendszernek a középpontjai, amely meghatározza a kontinens legnagyobb részének időjárását. Frontjai Skóciától Stockholmon át a Kárpátokig, illetve Dániától a Fekete-erdőn át Bretagne-ig húzódnak, és a frontok mentén sokfelé fordul elő csapadék. Ugyancsak sekély ciklon örvénylik a Jón-tenger felett, és az előforduló záporokból, zivatarokból Dél-Olaszországból 100 mm körüli napi csapadékösszeget is jelentettek. Anticiklonális hatások csak az Ibériai-félszigeten és a  Kelet-európai-síkság keleti felén érvényesülnek. Az említett ciklonrendszernek köszönhetően Európa nyugati, északi és középső területein hűvösebb az idő a megszokottnál, 30 fok körüli maximumok csak Dél-Spanyolországban, a Balkán-félsziget egy részén és a Keleti-Kárpátoktól keletre fordulnak elő. Időjárásunkat a ciklon előoldalán érkező nedves, meleg, ugyanakkor labilis levegő alakítja.

   

Lap tetejére