RSS Feed

Ízlések és típusok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 05. 23. 9:23:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Ízlések és típusok

Míg Lengyelországban a (részben belföldi gyártású) ©koda és az Opel a sztár, addig az Európai Unió más tájain az idén is a Volkswagen a kedvenc. A német típusból 2020 márciusában 165 ezer példány kelt el. Negyedannyi vadonatúj Mercedes és Renault is gazdára talált.

Az EU-hoz 16 esztendeje csatlakozott Lengyelországban a 21. században egyre több új gépkocsit helyeztek üzembe. A komoly járműiparral rendelkező közép-európai köztársaságban a koronavírus-járvány terjedésével összefüggésben az elmúlt hónapokban visszaesett a szalonok forgalma. Nosztalgiáznak a engyel autókereskedők! Hiszen míg 2005-ben 207 ezer (kerekített adatok) 3,5 tonnásnál kisebb tömegű új modellt értékesítettek, addig tíz éve már 316 ezer darabra, majd 2015-ben 355 ezerre szökött a mennyiség. A 38 millió lakosú köztársaságban a következő esztendőben lépte át a 400 ezret a frissen üzembe helyezett járművek kvótája. Tavaly előtt pedig már félmilliónál is több új kocsi kapott rendszámot! Most úgy tűnik, hogy a 2019-es rekord – 555 ezer példány – egyhamar nem lesz túlszárnyalható. Sőt! Szintén 35 ezer feletti mennyiség kelt el ©kodákból és BMW-kből is. Az EU-s márkaverseny tavaszi, hatodik helyezettje az Audi. A legkedveltebb tengerentúli típus pedig a Toyota, melyből jó 31 ezer fogyott el a koronavírus-járvány berobbanásakor.

Fotó: -a-
Lap tetejére