Az NSZK-ban hagyományosan az alma a sztár. Még akkor is, ha a klasszikus európai gyümölcs 2020 májusában jobbára két-háromszorosába kerül, mint az „ezüst érmes” import banán. A 23,5 kiló/fő/éves alma fogyasztás felét teszi ki a banánból vásárolt kvóta. Az EU legnépesebb, 83 milliós tagállamában kedvelt a szőlő (5,5 kg/fő) is, bár többet isszák, mint rágcsálják. S alig csúszott le a dobogóról az elmúlt esztendőben az őszibarack, mely eredetileg Ázsiában volt otthonos.
Kalóriaszegényebb, ám vitaminokban szintén gazdag a földi eper, valamint a Kaukázus vidékéről származó körte. Az még rejtély, hogy a Közép-Európában nagy mennyiségben, jó minőségben termesztett almából miért esznek-vesznek tízszer annyit a németek, mint a toplista hatodik placcán „szomorkodó” körtéből, mely ugyancsak ott terem a kertekben a Duna és az Odera között? Zöldségekből is komoly fogyasztó Németország: a verhetetlen bajnok – hagyományosan – a paradicsom (27 kg/fő/év).
Fotó: -a-