RSS Feed

Szirákon készítik az ellenanyagot

hvg.hu - 2020. 05. 15. 12:27:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szirákon készítik az ellenanyagot

A legnagyobb kutatóintézetek is egy sziráki laboratóriumból rendelnek víruskutatásaikhoz egy különleges anyagot. Az apró fiolákban tárolt, fehér por formájában szállított monoklonális ellenanyagot egykori kísérleti egerek "örökéletűvé" tett sejtjei termelik. Kifejlesztője, Lukács Noémi biológus tudatosan telepítette a leszakadó térségbe elismert biotechnológiai cégét.

A Robert Koch és a Pasteur Intézet vagy épp az Oxfordi Egyetem is egy apró nógrádi falura van utalva, ha munkatársainak egy speciális ellenanyagra van szükségük víruskutatáshoz. A cég jelenleg ötven országba szállítja az anyagot, COVID járvány óta még népszerűbbek, megtörtént, hogy a Fedex gép rájuk várt Ferihegyen, mert New Yorkban olyannyira szükség volt az ellenanyagra. A Szent István Egyetem professor emeritája, Lukács Noémi biológus által még az 1980-as évek végén Düsseldorfban kifejlesztett monoklonális ellenanyag segítségével ugyanis vírusok jelenlétét (vagy hiányát) lehet kimutatni a vizsgált mintákban.

A világszerte egyedülálló ellenanyagot széles körben alkalmazzák. Az anyag az új koronavírussal kapcsolatos vizsgálatokban is szerepet kap, legyen szó akár meglévő hatóanyagok vírus elleni hatásosságának ellenőrzésről vagy a legújabb vakcinafejlesztésről. Az anyag felhasználását több mint hétszáz tudományos munka említi, az egyik legújabban a SARS-CoV-2 vírus ellen felhasználható lehetséges gyógyszerek hatásait vizsgálták.

Lukács Noémi Szirákon nőtt fel, majd külföldön és Budapesten is kutatott és oktatott, de lányával végül mégis a kis nógrádi faluba vitték biotechnológiai cégük, az English & Scientific Consulting Kft. (Scicons) ellenanyagot termelő laboratóriumát, dédszülei patinás házának udvarára. Azt remélik, ezzel is segíteni tudják a leszakadó falucskát az előrejutásban. 

Fotó: -a-
Lap tetejére