RSS Feed

Mi lesz a gólörömmel?

Csontos Tibor - 2020. 05. 13. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mi lesz a gólörömmel?

Mint tudjuk, Magyarország a csodák forrása. Nos, az egyik csodaforrás a jövő szombattól ismét csobogni kezd majd: újra indul, pontosabban folytatódik a labdarúgó idény, a koronavírus járványra tekintettel szokatlan egészségügyi, magatartási szabályokkal. A találkozókon öt cserére lesz lehetőség, a két játékrész felénél ivószünetet kell tartani, a játékosok és a stábtagok hetente kétszer kötelező koronavírus-teszten esnek át. Jó. Kérdés az operatív törzshöz: mi lesz a gólörömmel?

Az orvosi bizottság által készített, az edzéseken és a mérkőzéseken követendő egészségügyi, tesztelési és magatartási szabályokat az MLSZ eljuttatta a klubokhoz. A szövetség hangsúlyozottan figyelmeztet  a járványügyi előírások maximális betartására: csak a legszükségesebb személyek tartózkodjanak a pálya mellett, a stadionban kerüljék az érintkezéseket, figyeljenek a higiénés szabályokra, a fertőtlenítésre, és mindenre, amivel a vírus terjedését megakadályozhatják. Azért arra kíváncsi lennék, szerepel-e ebben a járványos illemkódexben, hogyan, milyen módon, miféle megszorításokkal örülhetnek a góloknak majdan a mérkőzések hevében a játékosok?
    
Különös tekintettel a minapi történetre, melynek főhőse Salomon Kalou. A berlini Hertha együttes csatára a közösségi oldalán olyan videót osztott meg, amelyen az volt látható, hogy a játékostársai az öltözőben kézfogással, pacsival köszöntik egymást. (A felvételen az is hallatszott, hogy a játékosok a fizetésük csökkentéséről társalognak egymással, de ezt a témát taglaló élő közvetítést mi még csak várjuk a magyar futballisták öltözőiből.) Szóval, ez az elefántcsontparti támadó alaposan megszítta, hogy vétett a vírus elleni szigorú német szabályok ellen, edzés- és játékjogát ugyanis felfüggesztették. Nos, mindennek az árnyékában is kíváncsi lennék, le vagyon-e írva az említett és a vírushoz kapcsolódó emeleszes szabálykönyvben, mi legyen a gólok ünneplésével?

Hiszen megszoktuk, hogy a góllövő örömében gyakran térden csúszik azon a drága füvön, társai pedig loholnak utána, hogy a majdani meccsprémiumot is köszöntve leboruljanak előtte vagy éppen ráboruljanak az amerikai foci emberhegyeit idéző módon. Alkalmanként leborulás nélkül egyszerűen csak  az előrerohanó hátvédek, középpályások egyenként átölelik és csókolgatják a gólszerzőt, mi több, olykor még a hálóőr is előresprintel, hogy gólpuszit adhasson. Akkor ez most hogy? - idézhetnénk a hajdanvolt celebriporter kérdezés technikájának eme zseniális láncszemét. Mi lesz a gólboldogság eme hagyományos tobzódásával arcmaszk, kesztyű és a másfél-két méteres szociális távolság betartása és betartatása nélkül?

Az még rendben lenne, hogy a gólszerző örömében felrohan a lelátóra és ott és úgy örül majd. Miként tette ezt a Budapesti Honvéd egyik játékosa egy alkalommal. Ott úgyis magányos, nincsenek nézők, esetlegesen nem fertőz és fertőződhet és van hely bőven az öröm eme lelátós kifejezésére. Az viszont már nem lesz rendben, hogy a góllövő kirohanjon a pálya szélére és az edzőjével, a stábtagokkal, a kispadosokkal ölelkezve örvendjen a gólon. Miként azt sem, hogy az egykori magyar cirkuszcsillag, a Hortobágyi ugrócsoport produkcióját idézve egymás hegyén-hátán adják át maguknak az önkifejezésnek. 

Ha az emeleszes járványügyi illemkódexbe utólag szeretnének bétenni valamit a gólöröm kifejezésének passzusáról, ajánlom a 444.hu Gólöröm-gyűjteményét. Ebben olyan csatárcsemegéket idéznek, melyek a gólöröm megmutatásának kreatív módozatai és megfelelnének a járványügyi előírásoknak is: Balotelli például az Olimpique de Marseille egyik meccsén lőtt gólja után élőben, az Instagramon közvetítette az örömét, miután a pálya szélén álló operatőrtől elkérte a mobilját. Az említett portál egyébként közzétette a West Ham játékosának, Michail Antonio gólesetét is, melynek során " egy gigantikus péniszű törpe lovacskázó táncát adta elő gólörömként a Premier League-ben".


Fotó: galeria.velvet.hu
Lap tetejére