RSS Feed

Étkezési etikett 2

Kibédi Varga Katalin - 2020. 05. 16. 17:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Étkezési etikett 2

Etikett rovatunk rovatunk rendszeresen közli majd, amiről ma már oly keveset tudunk, tudni illik, hogy mi illik. Most az étkezési etikettről ír szakértőnk, Kibédi Varga Katalin, amely kimeríthetetlen téma. Sokan szoronganak attól, hogy mások előtt kell enniük, viselkedniük, aggódnak, hogy zavarba hozzák magukat, a vendéglátójukat vagy a partnerüket.

Villák

Étkezési villa. A főfogásokhoz, zöldségekhez, salátához (ha nincs külön salátavilla), és halhoz használjuk (ha nincs külön halvilla).

Salátavilla. Ez a villa kisebb mint, mint az étkezési villa és az egyik hegye szélesebb, mint a többi.

Osztrigavilla. Ez a villa kisméretű és rövid a hegye.

Halvilla. Nagyobb a felülete.

Homárvilla. A nyele kanálkiképzésű, kis villaszerű hegyben végződik.

Rákvilla. Hegyes és kétágú.



Terítés:

Tányérok

Sosem nyúlunk hozzá, a pincér szedi le.
Kivétel: amikor levescsészében szolgálják fel a levest. Ilyenkor a csésze a füleinél megfogható és ihatunk belőle, miután a levesbetétet már kanállal elfogyasztottuk.

Szalvéta

Ölünkbe terítjük az étkezés megkezdése előtt.
Étkezés után nem hajtjuk össze, hanem lazán összegyűrve a tányér baloldalán hagyjuk. A szépen összehajtogatott szalvéta azt jelzi, hogy alig ettünk, nem ízlett az étel, vagyis nem koszoltuk össze.
Ha étkezés közben elhagyjuk az asztalt, a szalvétát a székre helyezzük.
Mielőtt innánk, töröljük meg a szánkat.

Evőeszközök

Kívülről kezdve használjuk őket az egyes fogásokhoz.
Előételekhez használt evőeszközök kisebbek, mint a főételhez felszolgáltak.
Halhoz: halvilla és halkés. A villa ágai rövidebbek, a kés széles.
Rákhoz: rákvilla és rákkés.
A vajkés a vége felé kiszélesedő.
Az édességekhez használt evőeszközök kisebbek, a tányér fölé helyezzük őket.
A jobb oldalon a kések élükkel a tányér felé fordítva, kiskés, halkés, nagykés, kanál.
A bal oldalon: kisvilla, halvilla, nagy villa.
Osztrigavilla: ferdén a tányér jobb oldalán és a tányér felett lévő eszközök között található.
A tányér felett elhelyezett eszközöknél a sorrend felülről lefelé halad.
Egy felnőttre 60 cm t kell számolni.
A tányérokat az asztal szélétől 2 cm-re tesszük.
Az evőeszközök egymástól 1-2 cm-re vannak.

 

Fotó: -a-
Lap tetejére