RSS Feed

Knautschke, Knut és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 05. 14. 8:44:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Knautschke, Knut és a többiek

A 19. század derekán átadott Spree-parti állatkertnek rengeteg híres lakója volt. A berlini Zoo-t e tavasszal a koronavírus-járvány miatt bezárták, ám április végén újra szélesre tárta a kapuit. Naponta 4 ezer belépőt értékesítenek – kizárólag interneten – délelőtti, vagy délutáni idősávban.

A 3,8 milliós német főváros életének normalizálódását tükrözi, hogy seregnyi boltról, játszótérről is lekerült a lakat e napokban és a 10. osztályos diákoknak  megkezdődött a tanítás. Sőt a kelet-berlini Tierpark is látogatható: Ott naponta 6 ezer, míg a nyugati városrészben található Zoo-ba kevesebb,  4 ezer belépőt értékesítenek – kizárólag interneten – délelőtti, vagy délutáni idősávban. Vessünk egy pillantást ezen régebbi állatkert közelmúltjára! A berlini fal 1961-es felhúzása után különösen felértékelődött a nyugati zóna Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi vizilólegény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi - mintegy 70 kilónyi - táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén.

Fotó: -a-
Lap tetejére