RSS Feed

Lenin élt

Mogyorósi Géza - 2020. 05. 22. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lenin élt

Oroszországban, ám annak határain túl is, még tucatjával találhatók Lenin szobrok, melyek talapzatánál a „kommunizmus atyjának” hívei e hetekben virágot helyeztek el. A Szovjetuniót a 90-es évek elején leradírozták a térképekről - a szimbirszki Klasszikus Gimnázium egykori diákja ma is megosztja a közvéleményt. Bátor forradalmár, avagy idegenből hazaszakadt bajkeverő volt-é a Kreml fura ura?

Vlagyimir Iljics Uljanov születésének 150. évfordulója csendesre sikeredett a tavasszal. {S a náci birodalom felett aratott, 1945-ös diadal – amúgy katonai parádékkal tarkított – májusi dísszemléje is elmaradt Moszkvában. Bezzeg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hazájában volt fegyveres show!} A cári családot 1918-ban likvidálták a Lenin fiúk, de 2020-ban megint a korona az úr. A Marx-Engels duót eltorzítva: „Vírus járja be Európát...” Ám nem akarom (teljesen) elhülyéskedni a témát... Ja, Vlagyimir Iljics Lenin (1870-1924) egyik hatalmas szobra ott tündököl az Unter den Linden-i Német Történelmi Múzeum jegypénztáránál is. Sorban áll?

Szóval az ügyvédből lett rendbontóról legutóbb éppen abban a berlini közintézményben láttam egy emlékezetes tárlatot, melyet az aktuális szülinap kapcsán örömmel felidézek. Anno, stílszerűen novemberben néztem meg a "nagy októberi" káosszal foglalkozó kiállítást. Az "1917. Revolution. Russland und Europa" című mustra több szempontból is felejthetetlen számomra!

Hajdani - hetvenes évekbeli - úttörőként csodálkoztam rá a 21. században a több tonnányi, kisebb-nagyobb Lenin (mell)szoborra. Ezek adták a Deutsches Historisches Museum 2018 tavaszán záródott tárlatának (szilárd!) alapját. Pirosba álmodott Lenin-Micky Maus-Jézus trió - kézenfogva - is bekéredzkedett (az USA-ból) a 3,8 milliós metropolisz szívébe. Sarló, kalapács, pisztoly, puska, írógép, telefon és Vlagyimir Iljics - egyik - Rolls Royce-ának mini változata is felejhetetlenné teszi a Spree-parti kiállítást.

Számos fekete-fehér fotó bizonyította, hogy a Svájcból hazavonatozott Lenin-Krupszkaja páros nem csak az R.R. luxuskabrió komfortját imádta, hanem a terrort is. Festmények, plakátok, könyvek, térképek az 1917-es forradalommal spékelt vad, első világháborús korszakról. Mintha nem a hajdani Szovjetunió fő csatlósánál, az egykori NDK fővárosának legendás múzeumában lettünk volna, dedós módon magyarázták a feliratok, hogy cár az olyan, mint a császár és a bolsevikok '18-ban likvidálták az uralkodót {II. Miklós} és famíliáját. (Köztünk szólva - tudtommal - mind Romanov úr neje, mind Lenin elvtárs anyja német származású volt, ám erről - is - hallgatott a berlini vitrin-show.) 

Zászlók, uniformisok - álomszép - jelvények, kitüntetések emelték az "1917. Forradalom. Oroszország és Európa" című berlini kiállítás fényét. Ám - lehet, hogy az én hibám - nem lettem okosabb azzal kapcsolatban, hogy mit adott az öreg kontinensnek (a világnak!) Lenin, Trockij, Sztálin és a többi bolsevik? Gazfickó tömeggyilkosok, netán remek eszmét aljas módon kivitelező, saját népüket sanyargató terroristák voltak ők? A 150. évforduló kapcsán is több a kérdés számomra, mint a hiteles válasz!


Fotó: -a-
Lap tetejére