RSS Feed

Dzsudzsák, a diplomata

Dalia László - 2020. 05. 08. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dzsudzsák, a diplomata

A 108-szoros válogatott Dzsudzsák 2016 óta játszik az Egyesült Arab Emirátusokban, s a minap hazatért. Véletlenül derült ki, mert eddig erről mit sem tudtunk, hogy a játékos diplomata útlevéllel utazik. Ez olyan, akár egy népmese, ahol a legkisebb fiú focistának áll, s minden földi jót megkap, hiszen abban az országban a király él-hal a fociért.

Elképzelni sem merem, hogy a magyar válogatott focisták milyen luxus juttatásokat, rózsadombi házat, adriai nyaralót és legalább egy Bentleyt kapnának, ha egyszer nem az EB selejtező csoport negyedik helyen végeznének. Diplomata útlevele szerintem sem Neymarnak, sem Messinek, de még Ronaldonak sincs. Nyilván nem állítják meg őket feleslegesen a határon, de nekik is sorba kell állniuk, mint a normál utazónak. Bezzeg Dzsudzsák és még ki tudja hány magyar sportoló külön folyosót kap. A minap épp Hegyi Iván írta meg a Népszavában, hogy amikor a magyar válogatott csak harmadik lett az Európa Bajnokságon, itthon olyan össztűzbe kerültek, mintha Albert és Tichy nem tudna egy egyeneset rúgni a labdába. Ja, és nekik nemcsak diplomata útlevelük nem volt, de rendes fizetésük sem és bár világklasszisok voltak, még az Egyesült Arab Emirátusokba sem tudtak kiszerződni milliárdokért.

Persze, nem szeretnék túlzásba esni, s a tájékozatlan olvasót megtéveszteni, hogy minden magyar focista diplomata útlevéllel rohangál a  világban, hiszen épp most olvastam, a veszprémi labdarúgó klub elnöke felbontotta az NB III-as csapat játékosainak szerződését és azt javasolta nekik, hogy aki teheti, menjen el dolgozni, illetve vegyenek igénybe munkanélküli segélyt. Ez persze felháborító és hallatlan. Hogyan dolgozzon a béka segge alatt leledző magyar foci harmadosztályában vitézkedő focista, amikor azt sem tudja, mihez ért.Azt természetesen nem tételezném fel, hogy tao pénzből kapták a  fizetésüket, amit eredetileg az utánpótlásra kellett volna költeniük. Mert hát ilyet is hallani, hogy az NB III-as focistákkal elvégeztetnek egy tanfolyamot, s mintha utánpótlás edzők lennének a csapatnál, ezen a címen kapnak fizetést. 

Nem tudom, a Fidesz vezetői mernek-e egymás közt Orbán foci őrületéről beszélni. Valószínűleg nem, így aztán azt sem merészelnék, hogy tanácsot adjanak. Ez a mánia ugyanis már a focinak is árt, ha annak árthat még bármi. A Blikk egyébként a legjobb magyar sportolókat is megkérdezte, többek között a háromszoros olimpia bajnok Hosszú Katinkát, s egyiküknek sincs diplomata útlevele. És nagy kérdés, mi volna Dzsudzsák diplomáciai küldetése, a magyar foci megmentéséről már lekésett vagy inkább lehetetlen feladatot vállalt volna. Vagy talán már ideje volna az Andorra, Luxemburg és más veretes csapatok ellen vitézkedő játékosainknak is diplomata útlevelet adni, hiszen annyit tettek a hazáért? És az nagyon sajnálatos, sőt igazságtalan, hogy a focit gólban mérik, így pontosan lehet követni, hol árulják a világszínvonalat. És ha profikat keresünk, akiket a határon túl is leigazolnak, akkor azt inkább az asztalosok, kőművesek vagy a pincérek között találjuk.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére