RSS Feed

Vidám bikák, komor szállodások

Mogyorósi Géza - 2020. 05. 06. 8:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vidám bikák, komor szállodások

A Spanyol Királyságban tavaly újabb rekordot döntött a turizmus: a dél-európai államot 83,7 millió külföldi vendég kereste fel. A szakemberek 2020-ra további növekedést jövendöltek. Ám a koronavírus-járvány terjedése keresztül húzta számításaikat. És az én utazási terveimet is, noha kedvelem az ibériai tájakat.

Az idegenforgalmi nagyhatalomnak számító monarchiában (Reino de España), 30 ezerhez közelít az aktuális kór halálos áldozatainak száma. Ez a turizmust is durván érinti. A madridi Munkaügyi Minisztérium (Ministerio de Trabajo) aktuális közleményében olvasom, hogy a szféra közvetlenül 890 ezer embernek biztosít(ott) megélhetéset. Ám közvetve még több polgárnak: a pincértől a prostituáltig, a taxistól a torreádorig – tréfálkoznék... Ám idén még a pamplonai bikafuttatást is lefújtak. (Szerencsés marhák!?)

Noha  2020-ban eredetileg 85 millió külföldi vendéggel kalkuláltak, csendesek a repterek, kikötők és a máskor zsúfolt sztrádák. Már csak szép emlék, hogy tavaly több tíz millió EU polgár - köztük magyarok - vakációzott VI. Fülöp birodalmában. Noha sokan azt gondolnák, hogy a világjáró németektől volt hangos Madrid, Barcelona és a Baleárok, valójában a Brexitre készülő monarchiából regisztrálták a legtöbb vendéget. Már évek óta tartósan 18 millió felett volt a Spanyolországba látogató britek kvótája. Így II. Erzsébet királynő alattvalói aranyérmesek voltak az – 505 ezer négyzetkilométeres – napsütötte állam beutaztató turizmusában. A dobogón az előkelő második hely a németeké volt, akik főleg a Kanári-szigeteket és a Baleárokat imádják. Az NSZK-ból tavaly jó 11 millióan üdültek a spanyol monarchiában: Franciaországból pár száz ezerrel kevesebben érkeztek a szomszédokhoz.

Így májusban pedig alig lézeng valaki az álomszép strandokon és a múzeumok, éttermek is csak lassan tárják szélesre a kapuikat. A Franco diktatúra 45 évvel ezelőtti befejeződése, a tábornok temetése óta sokat változott Spanyolország. Magam úgy két tucat alkalommal vakációztam az EU-hoz 34 esztendeje csatlakozott államban. Vendégszeretet, pontatlansággal párosuló profizmus és remek konyha tették emlékezetessé ezeket az üdüléseket Madridtól Palma de Mallorcáig. Legutóbb 2018 karácsonyát ünnepeltem a Baleárok legnagyobb szigetén. Mikor spanyol szobrász ismerősöm Berlinben kérdezte, hogy merre jártam hazájában, mondtam neki, hogy (ismét) a földközi-tengeri Mallorcán (turista szlengben: „Malle”) landoltam. Mire ő - némi honvággyal hangjában - kijavított: „Te nem egy szigeten pihentél, hanem a mennyországban („Paraíso”). Igaza van!

Fotó: -a-
Lap tetejére