RSS Feed

Az osztrák példa

Dalia László - 2020. 04. 25. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az osztrák példa

Orbán Viktor azt mondta, tanulhatunk az osztrákoktól. Vajon tényleg tanult a miniszterelnök nyugati szomszédunktól, vagy csak ez is egy jó propaganda fogás volt, amelyből mindig van a raktáron? A tárgyilagos szemlélőnek úgy tűnik, nálunk inkább a kapkodás jellemző, míg Kurz kancellár megfontoltan építkezik és nem dobálózik dátumokkal, nem jósolgat.

Kétségtelen, hogy a vírus európai kitörése idején Orbán nagyon figyelt a szomszédokra és idejében elrendelte a zárásokat valamint a kijárási korlátozásokat. Ezt a helyzeti előnyt viszont rosszul kezelte, a kórházi kiürítések pánikra utalnak, amelynek meglesz a  böjtje, s ez akkor is igaz, ha sosem fogjuk megtudni, a hazaküldött súlyos betegek közül hányan fogják megszenvedni a kezelés hiányát. És aztán a másik hatalmas mellényúlás. Bejelentik, hogy május 4-én lesz az írásbeli érettségi, aztán néhány nap múlva egy vidéki kórházban a miniszterelnök ismét kinyilatkoztat, s közli, hogy május 3-án tetőzik a vírus. Vagy így van vagy nem, de ha pontos a jóslás, akkor el kell halasztani az érettségit, mondjuk egy hónappal, amikor eredetileg a szóbeli lett volna, ami most úgysem lesz. Nos, azóta sem történt semmi, sőt egy tegnapi bejelntés szerint marad az érettségi.

Ellenben, mi történik az osztrákoknál? Náluk is 60 ezer kórházi ágy volt, s azok közül 2500 az intenzív. Nem indítottak hadgyakorlatot, hogy kiürítsék a kórházakat, hanem még teremtettek 500 intenzív ágyat, s 1300 ágyat különítettek el a vírusosoknak.  Ám amikor náluk a vírus tetőzött, akkor is elég volt 300 intenzív ágy. Vajon ezeket az adatokat a magyar miniszterelnök nem látta? Itt már megbicsaklott az osztrák példabeszéd. És bár példáról beszél, azóta kétszer is bírálta az osztrákokat, hogy elsietik az enyhítést, holott nagyon is tervszerűen gondolkodnak Kurzék. Egyelőre kisebb üzletekről vehették le a lakatot, s fokozatosan nyitják majd a többit, szigorú maszkviselet mellett. És mindeközben 130 ezer szűrést végeznek a kereskedelmi dolgozóknál, az idős otthonokban és a kórházi személyzetnél.  Eddig 20 labor végezte a vizsgálatokat, ma már 40.  És májusban csak akkor nyitják ki a bevásárlóközpontokat, ha nem romlik a helyzet. S  ha minden rendben lesz, akkor május közepén az éttermek és hotelek is fogadhatnak vendéget. Ez a menetrend világos és ésszerű, semmi rögtönzés, semmi találgatás. Minden osztrák , mind a 8.8 millió tudja, hogy fegyelmezettnek kell lenniük, ha azt akarják, hogy visszatérjen a normális élet.

Lehet, hogy Bécs unalamasabb, kiszámíthatóbb, mint Budapest, de baj esetén ez megnyugtató. És a sógorok talán azt sem bánják, ha fogalmuk sincs arról, mit álmodott tegnap Kurz kancellár. Nem is érdekli őket, ők csak élni szeretnének, beülni egy snapszra meg egy Wiener Schnitzelre és megöntözni a muskátlit. Most irigylem őket.

Fotó: -a-
Lap tetejére