RSS Feed

Berlini csoda

Mogyorósi Géza - 2020. 04. 30. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlini csoda

Hatvanhat évvel azután, hogy a svájci vébén Puskásékat legyőzte a német labdarúgó válogatott, ma a koronavírus-járvány kapcsán a régi - '54-es berni - sportszenzáció mintájára szinte berlini csodát emleget a nemzetközi sajtó. Mivel ez EU legnépesebb államában (eddig) sokkal kevesebb halálos áldozata volt a kórnak, mint például Dél-Európában, avagy az USA-ban.

Az öreg kontinensen 2020-ban – hetvenöt esztendővel a náci birodalom kapitulációja után – sem magától értetődő, hogy külföldi lapok Angela Merkel országát méltassák. De a tavasszal ezt tette többek közt a „Corriere della Sera“. Az olasz újság emígyen adott {szerintem orvosi precízitással} látleletet a vírussal kapcsolatos német probláma megoldásról: a kancellárnő „olyan szavakat használ, melyek mindenki számára érhetők. Felelősségteljes magatartásra kéri a polgárokat. Az ilyen beszéd alapja, hogy józanon gondolkodó felnötteknek tekinti az embereket, s nem gyerekeknek, akiket ijesztgetni, fenyegetni kell.”

Bravó! Dél-Európa egyik legrégebbi, 19. században alapított napilapja, az „Esti kurír” szívet melengető pontosággal tájékoztat arról, hogy mi működik „ott fent északon”. S ezzel - kimondatlanul? - bírálja a cseppet sem irigylésre méltó római kormány válságkezelését. Csizmaországban kijut persze bírálatból is bőven Merkeléknek. „Cserbenhagyást” nem először emlegetnek az olaszok, legyen szó a migráns válságról, vagy az aktuális járványról. Ám a jobbára arcmaszkot - de nem szájkosarat! - viselő, világjárt német adófizetők tudják, hogy még ezekben a válságos hetekben is tucatjával fogad be az NSZK menekülteket és nagyon beteg, köztük itáliai és francia pácienseket. Kórházaikban van elég lélegeztető gép és szabad ágy.

Legfeljebb nem verik nagy dobra! Vereséget – 1945 – és győzelmet – 1954 – is méltósággal kell viselni! Utóbbi dátum mellesleg {a kéthetes tavaszi karanténból derűsen, optimistán szabadult} Merkel asszony születési éve. A berni focicsoda nyarán Hamburgban világra jött, majd az NDK-ban felcseperedett poltikusnő, számomra ismét szimpatikus módon „kezeli az ügyeket”. Teszi a dolgát Nem keresi a vakuvillogást. Bölcs és szerény! 

Fotó: -a-
Lap tetejére