RSS Feed

Bánatos bajorok

Mogyorósi Géza - 2020. 04. 27. 8:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bánatos bajorok

Tényleg nagy lehet a baj, ha elmarad ősszel a világ legnépszerűbb gasztrónómiai bulija. Ott, ahol tavaly a 186. Oktoberfesten milliók mulattak Münchenben, most egészségügyi sátrak állnak. Sör egy csepp se. A lebetonozott „Teréziamezőn” egyhamar nem tántorognak emberek.

A koronavírus-járvány miatt tavasz óta szünetel a Bundesliga. A sikerhez szokott, gólra éhes FC Bayern drukkerek életét összekuszálta a kór. Ha májusban – esetleg – folytatódik is a 2020-as szezon, a német focistadionok lelátói üresen maradnak majd. Az NSZK-ban már ötezer emberéletet követelő Covid-dráma, más régiókhoz képest kevesebb áldozatot szedett eddig. Olyan, szintén labdarúgás rajongó nemzetek, mint az olaszok és a spanyolok sokkal nagyobb tragédiákon vannak túl! S mi jöhet még?

A sport mellett a sör szeretete is hozzátartozik a normális germán hétköznapokhoz. Így aztán meglepődtem, hogy az - 1810 óta, kisebb megszakításokkal megrendezésre kerülő, például kolera vagy háború okán néha elmaradt - őszi Oktoberfestet már most lefújta a müncheni, baloldali városvezetés: egyetértésben a 13 milliós Bajor Szabadállam {hivatalosan: Freistaat Bayern} konzervatív kormányfőjével. Markus Söder aligha örvend ennek az ünneprontó szerepnek. De amíg nincs vakcina a koronavírus ellen, addig minimalizálni akarja a járvány terjedésének rizikóját.

Még akkor is, ha ezzel milliárdos gazdasági veszteség éri a hagyományápoló délnémet tartományt. Az évente átlag hat millió vendéget csábító Oktoberfestet tavaly két millióan külföldről keresték fel. Ezekről a sör és perec turistákról eleve le kellett volna mondania Bajorországnak – így az egészségügyi és idegenforgalmi szakemberek.  S kérdés, hogy a folyékony kenyér belföldi szerelmesei bőrgatyába bújtak volna-e, hogy – ezúttal maszkban – emelgessék a korsókat? Oktoberfest csók és tánc nélkül mit sem ér!

Zártkapus meccsek, se körhinta, se enyelgés a sörsátrak oltalmában. Hát élet ez?

Fotó: -a-
Lap tetejére