RSS Feed

Mobilkórházat épít a büntetés-végrehajtás

BVOP Sajtó - 2020. 03. 25. 16:30:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mobilkórházat épít a büntetés-végrehajtás

A büntetés-végrehajtás nem csupán védőmaszkokat gyárt, de egy egy járványügyi mobilkórház építésébe is belekezdett. Március közepén indult a százötven fő befogadására alkalmas, az egészségügyi és a járványügyi szakmai tevékenységet kiszolgáló és támogató mobil konténerkórház felhúzása a Kiskunhalas Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén. A helyszín megválasztását az indokolta, hogy a korábbi befogadóállomás miatt már kiépítették a közműveket, így a leghamarabb itt lehet felhúzni a járványkórházat. Az építkezés az ütemezés szerint halad, már állnak a konténerek.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egy járványügyi mobilkórház építésébe is belekezdett. Az építkezés március közepén indult, a kivitelezési munkák a tereprendezéssel és a földmunkákkal kezdődtek.  A százötven fő befogadására alkalmas, az egészségügyi és a járványügyi szakmai tevékenységet kiszolgáló és támogató mobil konténerkórház felhúzása a Kiskunhalas Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén, ott, ahol korábban a Bevándorlási és Állampolgári Hatóság (BÁH) menekült befogadó állomása volt. 

Alig egy héttel azt követően, hogy Magyarország kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a büntetés-végrehajtási szervezetet jelölte ki egy mobil járványkórház építésre. A 150 fő befogadására alkalmas, az egészségügyi és a járványügyi szakmai tevékenységet kiszolgáló és támogató mobilkórház létrehozásáért felelős akciócsoport vezetésével dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagyot, a büntetés-végrehajtási szervezet országos parancsnokát bízták meg.

Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője a helyszínen azt mondta, a kórház a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén, de a börtöntől távolabb, elkülönített telekrészen működik majd. - A beruházás végrehajtásáért felelős akciócsoport választása azért esett a kiskunhalasi helyszínre, mert az egykori laktanya területén korábban konténerekből kialakított menekültügyi őrzött szállás működött, ezért a kórház kialakításához szükséges közművek már rendelkezésre állnak - tudatta az alezredes. - A helyszín megválasztását az indokolta, hogy a korábbi befogadóállomás miatt már kiépítették a közműveket, így a leghamarabb itt lehet felhúzni a járványkórházat, amely várhatóan áprilisban készül el.

Hozzátette, hogy a kórház dolgozói és betegei nem kerülnek kapcsolatba a túlsó oldalon lévő fogvatartottakkal, még csak nem is láthatják őket, hiszen az egymáshoz kapcsolt konténerekből álló kórház a börtönépülettől távolabbi, elkülönített telekrészen működik majd. 


Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője korábban elmondta, a kiskunhalasi mobil konténerkórház az esetleges kapacitáscsökkenés esetén vonható be a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe.


Fotó: BVOP
Lap tetejére