RSS Feed

Műemlékvédett Kongresszusi Központ

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 02. 18. 17:50:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Műemlékvédett  Kongresszusi Központ

Hosszas bürokratikus tökölés után a nyugat-berlini vásárvárosban 1970 és 1979 között kialakított gigantikus Nemzetközi Kongresszusi Központ (Internationales Congress Centrum/ICC Berlin und Messehalle) védett műemléki minősítést kapott. Hurrá!

Az ICC anno a hozzákapcsolódó úthálózattal, parkolóhelyekkel a második világháború utáni korszak egyik legnagyobb szabású német építkezése volt a befalazott fél-metropoliszban. Az 1957-ben elkészült, Tiergarten kerületi, bő ezer személyes Kongresshalle‐t hamar „kinőtte” a 2 millió lakosú Nyugat-Berlin. Ezért – meg a konferencia turizmus fejlesztése érdekében – volt szükség a gigantikus új komplexum megépítésére. A 320 méter hosszú, 80 méter széles, 40 méter magas, (szinte ablaktalan) ezüstösen csillogó ICC tetőszerkezetébe 8,5 ezer tonna acélt építettek be. Legnagyobb csarnoka 5 ezer fő befogadására alkalmas. De a kisebb‐nagyobb termekben egy időben akár 20‐25 ezerember is elfér. A Nemzetközi Kongresszusi Központot 2014-ben bezárták: lebontásáról, modernizálásáról egyelőre nem született konkrét döntés.
Szomszédságában a Messehalle/Vásárcsarnok évi több száz rendezvénye közül a legjelentősebb a januári Grüne Woche (Zöld hét), a világ legnagyobb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléje. Valamint a márciusi Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB), mely a legrangosabb németországi idegenforgalmi szakvásár. Ősszel a Nemzetközi Rádiótechnikai Kiállítás (Internationale Funkausstellung), novemberben pedig a Berlin Bazaar (régi elnevezéssel ImportShop/Import Vásár) csábít százezreket a kívülről tengerjáró hajóra emlékeztető, hatalmas Kongresszusi Központ környékére.


Fotó: -a-
Lap tetejére