RSS Feed

Obádovics J. Gyula kilencven éves

mixonline - 2017. 03. 30. 8:00:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Obádovics J. Gyula kilencven éves

Kedden mutatták be Budapesten Obádovics J. Gyula professzor önéletrajzi könyvét, amely Életem - hiszek a végtelenben címmel jelent meg. A kötet fontos kordokumentum is.

Családja, barátai, kollégái köszöntötték a Petőfi Irodalmi Múzeumban a kilencven éves Obádovics J. Gyula professzort, akinek híres matematikakönyvéből nemzedékek tanultak, nem véletlenül nevezték ezt a művét a matematika bibliájának. 

Ezt is megemlítette az ünnepségen Mercedes unokája, aki azt is elmesélte, hogy matektanárai négyesnél rosszabbat nem mertek adni neki, nehogy azt gondolja a nagyapja, hogy rosszul tanítják a matematikát… A hangulatos összejövetelen a Vujicsics Együttes – melyben a professzor másik unokája énekel – a bunyevác himnusszal kezdett, hiszen a bajai születésű Obádovics J. Gyula professzor mindig is büszke volt bunyevác származására. 

Születésnapjára a Scolar Kiadó jelentette meg az Életem – Hiszek a végtelenben című önéletrajzi kötetét, melyben őszintén vall küzdelmes életéről. És amelyből az is kiderül, hogy bármilyen történelmi környezet is vette körül, töretlenül tette a dolgát, írt, tanított, melynek során közérthető nyelven adta elő és népszerűsítette a matematika tudományát.  A kötet ugyanakkor fontos kordokumentum is. Mindezekről is megemlékezett a szerző, akivel Karafiáth Orsolya beszélgetett a könyvbemutatón. 


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére