RSS Feed

Járatlan utakról jöttek

Nyári Anita - 2016. 03. 08. 17:09:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Járatlan utakról jöttek

Március 6-án harmadik alkalommal rendezték meg a Járatlan Utakon Fesztivált, ahol 28 magyar utazó tartott beszámolót extrém kalandjaikról a világ különböző tájairól. Érdekes előadások és színes fotókiállítások mellett a rendezvényen hasznos utazási tippeket is kaptak az érdeklődők.

A mondás, miszerint járt utat a járatlanért el ne hagyjunk, arra sarkall minket, hogy maradjunk mindig a megszokott helyzetekben, így biztosan nem ér minket semmi váratlanul. A vasárnapi III. Járatlan Utakon Fesztivál előadói viszont pont az ellentétes álláspontot képviselték. A rendezvényre látogatókat rendkívüli utazásaik, különleges helyszínek bemutatásával arra buzdították, hogy merjenek kilépni a komfortzónából, húzzák fel a világjáró bakancsot, és keljenek útra, akár egyedül, akár társasággal.

A Járatlan Utakon Fesztivál a MÜSZI (Művelődési Szint) felső szintjén került megrendezésre, ahol az egész napos program során nem mindennapi történeteket ismerhettek meg az utazások szerelmesei Kovacsics Attila önkéntesként részt vett egy kambodzsai árvaház felújításában, Vizy Péter gyalogszerrel megtett 4400 kilométert 154 nap alatt Budapest-Lisszabon útvonalon, Kiss Róbert Richárd utazó újságíróként eljutott 173 országba, Nagy-Szabó Orsolya lakókocsival bejárta Ausztráliát és Új-Zélandot. Az idő és pénzhiány csak kifogás Tóth Gábor szerint, aki 100 euróval és barátjától kölcsönkért hátizsákjával nekivágott európai körútjának. Célja Portugália volt, de helyette Nyugat-Franciaországban kötött ki, ahol önkéntesnek állt, és hónapokig egy középkori kastélyt felújításában segédkezett. Szállásért és utazásért soha nem fizetett az út során, mindig sétált, stoppolt, vagy „kanapészörfölt”.

Zárug Zita és Harkányi Árpád egy igazán különleges nászútról álmodott, ami végül négy évig tartott. Fekvőkerékpárjukkal körbetekerték a fél világot. 46 országot bejártak, ezek közül közép- és dél-Amerikáról tartottak előadást a nagy előadóteremben. Csonka Gábor, Vándorboy 26 éve járja a világot, 150 országban megfordult már, és rendszeresen tart diavetítéseket, beszámolókat a nagyközönség számára. A Járatlan Utakon Fesztivál főszervezője ez alkalommal az afrikai kalandjairól mesélt.

Teltházas volt Tóth Ákos előadása is, aki bemutatta, hogyan tudunk hozzájutni a legolcsóbb repülőjegyekhez. Rengeteg tippet és trükköt elárult arról, miként lehet rátalálni a légitársaságok elhibázott, emberi tévedésből leárazott repülőjegyeire.  Így utazott ő is New Yorkba 8000 forintért. Hasznos tanácsokat is adott, hogy mikor érdemes járatot foglalni különböző helyszínekre. Érdemes magyar időzóna szerint este 9-kor felnézni az online jegyirodák oldalára, akkor frissítik ugyanis az ajánlatokat. A legolcsóbb napok a kedd, szerda és szombat, amikor senki sem szeret repülni. A legdrágább a péntek és a vasárnap, hónapok szempontjából pedig a június, július, augusztus és december a csúcsidőszak.Fotó: -a-
Lap tetejére