RSS Feed

Őfelsége pincérei

Varga Zsolt, Figyelő - 2014. 10. 13. 12:35:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Őfelsége pincérei

Vendéglátó-birodalmat épített Budapesten egy ember, akiről alig tudni valamit, mert a nyilvánosság előtt nem mutatkozik. Cégeinek forgalma milliárdos, nyeresége százmilliós nagyságrendű, a szakmabeliek nemes egyszerűséggel a Belváros királyának nevezik. Az V. kerületi önkormányzattal jó kapcsolatokat ápol, a konkurencián túlnőtt, most azonban nem várt irányból támadják.

A legtöbb vendég azt sem tudja, hogy az egyik népszerű étteremlánc – képletesen – az ő nevét viseli. Leroy – Lefkovics György angol nevének rövidített változata. Lefkovics valamikor a rendszerváltás után gründolta Sztanó Tamással Újlipótvárosban, a Visegrádi utcában a később legendás hírnévre szert tett Leroyt. Ez az egység azóta ugyan megszűnt, ahogy az Óbuda-Újlakon épített is, de például a Westend bevásárlóközpontban kialakított Leroy a mai napig dübörög, évi több százmillió forintos forgalmat produkál. E mellett a lánc más tagjai is jól teljesítenek.

A népszerű és jól menő belvárosi vendéglátóhelyek közül az övé például a TG Italiano, a Lacikonyha, az Innio, a Bob, a Tokio, az Ötkert. Lefkovics György a cégnyilvántartás szerint legalább 15 vállalkozásban érdekelt, amelyek fő tevékenységi köre szinte kivétel nélkül a vendéglátás és az üzletek bérbeadása. Amilyen komoly szereplője ennek a piacnak, olyan keveset tudni róla. Nem nyilatkozik. Lapunkkal sem tett kivételt, de azért mozaikokból összeáll róla egyfajta kép.


VENDÉG: ORBÁN VIKTOR

Egy Lefkovics-interjúból nem hagytuk volna ki az első millió eredetét firtató kérdést, de így kénytelenek vagyunk beérni azzal a városi legendával: ukrán és orosz pénzek segítették. Ezt a feltevést erősíti, hogy Munkácsról származik. Az egykori kárpátaljai kisdiák látóhatára kitágult: gyermekeit már amerikai iskolába járatja. Ma már könnyen lehet, hogy milliárdból sem csak az elsőt számlálja, de nem azt a régi, vendéglátósok körében is elterjedt elvet vallja, miszerint a gazda szeme hizlalja a jószágot. Ideje java részét Amerikában, azon belül Los Angelesben tölti. Úgy hallani, hogy már üzletileg is arrafelé gravitál. Nyitott volna bárt és éttermet New Yorkban és Kaliforniában is, de úgy hírlik, igyekezetét nem koronázta siker. Úgy látszik, a vendéglátásban könnyebb királynak lenni Magyarországon, mint grófnak Amerikában.

Mindenesetre sokat van távol, ami arra utal, hogy feltétel nélkül megbízik üzlettársaiban, a korábban felépített jó csapatban. Sikerének titka – mondják róla –, hogy jó érzékkel nyúl a régi, lerobbant helyekhez, amiket aztán felújít, beindít, formába hoz. S azért a Belvárost választotta befektetései célpontjául, mert ott fordul meg a legtöbb turista. Azaz a legtöbb éhes száj és szomjas torok, s neki nem kell mást tennie, mint a kínálatról profi módon gondoskodni.

A vendéglátásban sikert sikerre halmozott, de amikor az ingatlanok hasonlóan ingoványos talajára merészkedett, volt, hogy kudarcot vallott. Budapest kellős közepén, a Március 15. téren vetett szemet egy palotára. A Fővárosi Csatornázási Művek volt székházát 2007-ben 1,06 milliárd forintért vette meg az érdekeltségi körébe tartozó Lefko Ingatlanforgalmi Kft. Elegáns helyhez illően rangos szállodává alakította volna át az 1912-ben épült ötemeletes házat, de nem kapott a projekthez bankhitelt.

Ezek után Lefkovics György (alias Lecsó) megújult erővel vetette magát a vendéglátás világába. A hatóságokkal ritkán került összeütközésbe. A szakmában általános meghökkenést keltett, hogy 2011-ben a West Balkánban történt tragédia után hirtelen lakat került az ugyancsak az érdekeltségébe tartozó V. kerületi Ötkert szórakozóhely ajtajára, egyebek mellett tűzvédelmi hiányosságok miatt. Azóta persze él és virul a hely, Orbán Viktor is itt „konzultált” a Fidelitas tagjaival a felsőoktatásról 2012 decemberében. Nemrégiben pedig az egyik legjobb bécsi étterem messze földön híres bécsi szeletét kóstolhatták meg a betérők a vendégszakács jóvoltából.


MILLIÁRDOS FORGALOM

A vendéglátás nagy üzlet, legalábbis Budapest Belvárosában. Egy-egy jól menő hely éves bevétele megközelítheti, elérheti akár az egymilliárd forintot is. Egy közepes nagyságú üzem is beérné ennyivel, de a profit még szebb. Nagyjából 25 százalék az anyagköltség egy étteremben, ami annyit jelent, hogy a 2000 forintos bécsi szelet úgy 500 forintból állítható elő. Az italokon még nagyobb a haszon, olykor már-már arcpirító: a bazilikánál egy 3000 forintért kínált üveg bor beszerzési ára 500-600 forint, azaz legalább 500 (!) százalékos profitot könyvelhetnek el. Anyagköltség, munkabér, bérleti díj, rezsi, adó – a kiadások mindent egybevetve 75-80 százalékra kúszhatnak fel. Tehát átlagosan 20-25 százalék marad a zsebben. Ehhez képest a Lefkovics György érdekeltségébe tartozó cégek közül többnek a tiszta haszna meglepően alacsony. A tucatnál is több vállalkozás legnagyobbja, a Leroy.Co. Kft. tavaly jó egymilliárd forintos forgalmából alig 35 millió forintos adózott eredményt tudott csak felmutatni. És még ez is háromszor jobb teljesítmény volt a megelőző évinél, amikor az árbevétel-arányos eredmény az egy százalékot sem érte el. Nagyon persze nem kell sajnálni a Belváros királyát, mert ha jobban megnézzük a cégmérlegeket, azt az elsőre meghökkentő felfedezést tehetjük, hogy ott kicsi a haszon – ha éppen van –, ahol az éttermi vendéglátás a fő tevékenységi kör. Azoknál a társaságainál azonban már nagyon csinos a nyereség, amelyek az üzletek bérbeadásával, kiadásával foglakoznak. Náluk a 35-40 százalékos profit sem túlzottan meglepő.

Összességében a részben vagy egészben Lefkovics György érdekeltségébe tartozó vállalatok tavaly 2,12 milliárd forint árbevételt értek el, az adózott profit pedig meghaladta a 140 millió forintot. Ha a feleségéhez köthető társaságokat is számba vesszük, akkor a forgalom 740, a nyereség 7 millió forinttal gyarapodik. Lányukat is figyelembe véve a portfólió további 266 millióval gyarapodik, igaz, ez a két cég összességében mínuszos.


VAN NÁLA TERASZ

Azzal aligha vádolható Lefkovics, hogy politikai elfogultságnak vagy részrehajlásnak köszönhetően került előnyös helyzetbe – újabb és újabb helyeket nyithatott, függetlenül attól, hogy éppen a szocialista Steiner Pál vagy a fideszes Rogán Antal az V. kerületi polgármester. Úgy hírlik, mindkettővel jó kapcsolatot ápolt, ápol. És élt a lehetőséggel. Szinte mindegyik vendéglátó-ipari egysége elé teraszt építtetett. Másoknál talán gyorsabban számolta ki, hogy olcsón és gazdaságosan növelheti meg népszerű helyei területét. (Igaz, azóta már sokan élnek ezzel a lehetőséggel, és közel sem csak az V. kerületben.)

Az V. kerületi polgármesteri hivatal lapunknak adott tájékoztatása szerint a téliesített vendéglátóteraszok üzemeltetői rendeletben meghatározott díjtételt fizetnek az elfoglalt közterületért. A díszburkolatos és a sétálóutcákban nettó 322 forintot négyzetméterenként és naponként. Szóval nagyjából 10 ezer forint a havi díj négyzetméterenként. Ugyanezeken a frekventált helyszíneken az üzlethelyiségek bérleti díja ennek az összegnek a másfél-kétszerese. Erre rakódik még a közös költség és egyéb kiadások. Mindent egybevetve legrosszabb esetben is feleannyiból kihozható a teraszon egy ülőhely. A kialakítása persze kiadás, de messze nem annyi, mint egy régi épületben lévő lerobbant helyiség felújítása. Csak arra kell ügyelni, hogy a terasz állandó legyen, ne szezonális jellegű, mert ha tavasszal építeni kell, ősszel pedig bontani, az jócskán megnövelné a kiadásokat.


ROGÁN KÉZBEN TARTJA

A hatóság elnéző, ha egy műemlék épület közvetlen szomszédságában beépített teraszt ácsolnak, holott a törvény ezt amúgy tiltaná. És bizony előfordul, hogy nemcsak építenek, hanem bontanak is. Most éppen a Szent István tér és a Hercegprímás utca sarkán álló ház esett ennek áldozatául. Létrehoztak előtte egy fedett teraszt, a környékbeli lakók nem kis megrökönyödésére. A terasz és a hozzá tartozó, most kialakítandó étterem – talán mondani sem kell – Lefkovics György érdekeltségébe tartozik. A gond csak az, hogy a világörökségi helyszínen felrúgták a játékszabályokat.

Az V. kerületi polgármesteri hivatal több hét és ismételt érdeklődés után beismerte: „A Szent István tér 7–11. szám alatti épület homlokzatát az építtető engedély nélkül bontotta meg, mikor az épülethez egy zárt teraszt épített.” Annyi baj legyen! – mondhatnánk. Merthogy „a fennmaradási engedélyezés folyamatban van”. A műemléki, sőt világörökségi környezethez alkalmazkodni kellett volna, kizárt, hogy homlokzat bontásához a hivatal engedélyt ad, de ha már megtörtént, mit tehet, nagyvonalúan rábólint.

Figyelemre méltó egyébként, hogy a belvárosi teraszok ügyének Rogán Antal V. kerületi polgármester régóta kiemelt figyelmet szentel. A Figyelő birtokába került dokumentumok szerint nem egyszer magához vonta a döntést. Azaz pár négyzetméter közterület elfoglalásáról is személyesen döntött az ország egyik leginkább elfoglalt politikusa, a vezető kormánypárt frakcióvezetője. „Ha a gyámügy iránt is hasonló érdeklődést tanúsítana, akkor minden egyes baba örökbe adásáról is ő határozna” – mondta fanyar humorral a helyi képviselő-testület egyik tagja.


RENDŐRSÉGI FORDULAT

Elnéző, nagyvonalú hivatal, lekörözött konkurencia – azt hihetnénk, hogy minden a legnagyobb rendben. De mégsem. Egyre több jel utal arra, hogy a Lefkovics György érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeknek, pontosabban azok közönségének nem ártana némi önmérsékletet tanúsítania. Több belvárosi luxushotel sorozatosan panasszal élt e helyekkel szemben, kifogásolván az éjszakai lármát és szemetet. Az érdekellentét oka: az eltérő vendégkör. Ugyanazon a négyzetkilométeren kell osztoznia az ötcsillagos hoteleknek és az éjszakai szórakozóhelynek. Például egymástól alig karnyújtásnyira van a Four Seasons Hotel (Gresham-palota) és a népszerű éjszakai bár, a Bob, ahol egyébként Noszály Sándor volt profi teniszezőt is sajnálatos baleset érte, amelyben életveszélyesen megsérült. Éjszakánként az egyik helyen aludnának, a másik helyen mulatnának.

Az V. kerületi polgármesteri hivatal a nem éppen nyugalmas belvárosi állapotokat tapasztalva tavaly úgy határozott, hogy az éjfél után is nyitva tartó belvárosi szórakozóhelyektől úgynevezett felügyeleti díjat szed be. Ez nem vágta földhöz őket – tavaszig összesen hatmillió forintot kellett befizetniük. Addig még a luxushotelektől sem érkezett panasz a hivatalhoz.

Nyár végén az V. kerületi rendőrkapitányság is hasonlóképpen nyilatkozott lapunk kérdésére, hogy terveznek-e tenni valamit a luxushotelek panaszai nyomán. Pár napig úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben – mármint a hatóságok szerint. Ám ekkor megtörtént az, ami igencsak ritkán fordul elő: a rendőrség visszavonta a nyilatkozatát. A Figyelőnek küldött új válasz szerint mindent megtesznek a szabálysértések megelőzése és felszámolása érdekében. Ami azt vetíti előre, hogy a luxushotelek előbb-utóbb érvényt szerezhetnek akaratuknak, a csendháborító éjszakai helyek nyitva tartásának korlátozását vagy akár a bezárását is elérhetik, kikényszeríthetik.Fotó: figyelő
Lap tetejére