RSS Feed

Nagyvilág

A Frank Birodalom öröksége

A Frank Birodalom öröksége Nagy Károly hajdani Frank Birodalmának keleti tájain gyakorta söpört végig a történelem vihara. A Karoling uralkodó korának építészeti emlékeire azért itt-ott még rábukkanhatunk az Európai Unió tájain, például az NSZK-ban.

Vitatkoznak az ukrán ortodoxok

Vitatkoznak az ukrán ortodoxok Nem sikerült rendeznie belső vitáit az új ukrán ortodox egyházháznak pénteki kijevi szinódusán, amelyet vezetője, Epifanyij metropolita hívott össze.

Az izraeli államfő megdöbbent

Az izraeli államfő megdöbbent Az izraeli államfő megdöbbent azon, hogy nem javasolják a kipa viselését Németországban. Reuven Rivlin izraeli államelnök vasárnap megdöbbenését fejezte ki, hogy Németországban már hivatalosan sem javasolják a zsidóknak a kipa nyilvános viselését - jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újsg honlapja, a ynet.

1300 újságíró fog tudósítani az EP brüsszeli székházából

1300 újságíró fog tudósítani az EP brüsszeli székházából Mintegy 1300 újságíró fog tudósítani az európai parlamenti (EP-) választásokról vasárnap a képviselőtestület brüsszeli székházából.

Pápalátogatás: tanítási szünet Bukarestben

Pápalátogatás: tanítási szünet Bukarestben Tanítási szünet lesz valamennyi oktatási intézményben május 31-én, Ferenc pápa látogatása napján Bukarestben, az azt megelőző napra pedig részleges oktatási szünetet rendeltek el.

Bécs szövetsége a felsőoktatással

Bécs szövetsége a felsőoktatással Együttműködési megállapodást írt alá az osztrák főváros és huszonhárom bécsi felsőoktatási intézmény arról, hogy a jövőben egymás rendelkezésére bocsátják tudásukat és forrásaikat különböző társadalmi, digitalizációs és fenntarthatósági kérdésekben. Az első támogatási pályázatot már ki is írták.

EP-választás: a csehek és az írek is

EP-választás: a csehek és az írek is Pénteken adhatják le szavazataikat a választásra jogosultak Írországban arra, hogy kik képviseljék az országot 2024-ig a strasbourgi Európai Parlamentben (EP), ezzel párhuzamosan pedig Csehországban is kinyitnak a szavazóhelyiségek, ahol két napig tart a választás.

A Pentagon fontolgat

A Pentagon fontolgat A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) további 5-10 ezer katona Közel-Keletre vezénylését fontolgatja - jelentette szerdán este - mások mellett - az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Huawei - Vannak tartalékaink

 Huawei - Vannak tartalékaink A Huawei magánvállalat, termékeinek vásárlása és használata kizárólag személyes preferencián alapuló felhasználói döntés kellene hogy legyen, nem pedig politikai játszmák tárgya - idézte kedden a kínai Hszinhua hírügynökség Zsen Cseng-fejt (Ren Zhengfei), a Huawei Technologies alapítóját.

A béke első kancellárja

A béke első kancellárja Hetven esztendeje szakadt ketté a romos Németország. Az 1949-ben alapított NSZK legelső kormányfője, Konrad Adenauer (CDU) 14 esztendeig határozta meg a bonni politikát. Rekordját csupán tanítványa/párttársa - a 2017 nyarán elhunyt - Helmut Kohl tudta túlszárnyalni.

Megugrott az orosz olajexport

Megugrott az orosz olajexport Jelentősen nőtt az Egyesült Államokba irányuló orosz olajexport, helyettesítve a kieső venezuelai szállításokat. A Bloomberg jelentése szerint május első felében 13 tanker közel 5 millió hordó orosz kőolajat és olajterméket szállított az Egyesült Államokba, amely felé további hajók tartanak orosz kőolajjal.

Új nemzeti könyvtár épül Szlovéniában

Új nemzeti könyvtár épül Szlovéniában Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája

Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája, amelyen egyebek mellett a helyi Mária kegyszobor látható - adta hírül hétfőn a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál.

Alabama abortusztörvénye

Alabama abortusztörvénye Alabamában az USA-ban megszületett a legszigorúbb abortusztörvény (24.hu). Azoknak a nőknek is megtiltották a terhesség megszakítást, akit esetleg megerőszakoltak. Hatalmas a felháborodás, megmozdult az egész társadalom, az alabamai törvény, ami eddig példa nélküli volt már a fogamzás pillanatától tiltaná az abortuszt.

További írások a rovatban

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ