RSS Feed

Vélemény

Dalia László: Most múlik

Most múlik A halottak napján nem jártam a temető közelében sem, ahogy a fél ország, világgá mentem én is, vidéken jobban telik az idő, s gondolunk bármit is, a fájdalom nem váltható meg néhány virággal, egy sírkerti sétával. Most mentem el egy szál virággal a Fasori Református Templom kolumbáriumába, ahol a hallban van egy hatalmas kehely, oda lehet elhelyezni a virágot. Az urnák ugyanis egy szűk folyosón a falba tétetettek.

Regös István: Földön, vízen, levegőben és mindenütt

Földön, vízen, levegőben és mindenütt Valamikor régen, még néhány évtizede is, a leánykérés általában úgy történt, hogy a vőlegényjelölt elment a lányos házhoz, bemutatkozott a szülőknek, és megkérte a lányuk kezét. Ezután, ha a szülők beleegyeztek, addig gyűjtögetett, amíg egy valamire való eljegyzési gyűrűt nem volt képes megvásárolni. És ha a fiú romantikus lelkű, letérdel a lány előtt, és hevesen dobogó szívvel megkéri, hogy legyen a felesége.

Csontos Tibor: Az utolsó dalt a halál játszotta

Az utolsó dalt a halál játszotta Néhai kollégám, Sebők János rockhalálokról szóló könyvének címét kölcsönzöm ki eme írás élére, melyben az LGT ugyancsak néhai gitárosáról, Barta Tamásról szóló, készülődő és különlegesnek ígérkező dokumentumfilmre szeretném felhívni a figyelmet. Az itthon csak nyugati figuraként emlegetett, tragikus sorsú Barta júliusban lett volna hetven éves, torzóban maradt életéről Hajdú Eszter forgat filmet itthon és Amerikában. A filmesek újra felfedezik a rockmúltat.

Dalia László: Rossi visszafelé megy az időben?

Rossi visszafelé megy az időben? Rossi szövetségi kapitány keretében két meglepetés van, Dzsudzsák és Böde beválogatása. Természetesen van, aki lelkendezik és a sportlap is lehozott egy cikket, miszerint az al-Ittihad Kalba együttesénél félistenként tekintenek a magyar balszélsőre. A sporttárs persze egy olyan brazil, aki nálunk is focizott, többek között a Kisvárdánál.

Mogyorósi Géza: Löw, a túlélő

Löw, a túlélő A bő 7 millió tagot és 25 ezer labdarúgó egyesületet tömörítő DFB {Deutscher Fußball-Bund e. V.} vezetősége úgy tűnik, a franciák elleni vereség (2:1) dacára sem tervezi a szövetségi kapitány, Jogi Löw menesztését. Tény, hogy a német srácok Párizsban szívvel-lélekkel játszottak.

Csontos Tibor: NDK-fülbevaló szórta fényeit

NDK-fülbevaló szórta fényeit Volt egyszer egy NDK. A Német Demokratikus Köztársaság. A Trabant- és Wartburg-matricákról DDR. A rejtett ellenkezés művészetének országa, ahol könnyű volt elsajátítani a lavírozást a szemtelen gondolatok és a fegyelmezett együttműködés között. Miként Maxim Leo, a Volt egyszer egy NDK című családtörténet krónikása jellemezte ezt a képződményt, amelyben többféleképpen lehetett élni és amely negyven év után a berlini fal lebontásával lett egyszeriben semmivé.

Dalia László: A felesleges légió

A felesleges légió Olvasom a sportközgazdászt a sportlapban, hogy milyen üdvös a 12 csapatos OTP Ligában a 114 légiós jelenléte, hiszen más bajnokságokban sincs kevesebb külföldi. No, az angol, a spanyol vagy német ligát aligha merném összehasonlítani a magyarral, de lelke rajta. És ugyan mi haszna ebből a magyar focinak, amikor a fiatalok nem jutnak játékhoz és a légiósok többsége semmivel sem jobb, mint a hazaiak?

Mogyorósi Géza: Nov. 7.

Nov. 7. Kissrácként bizony nem értettem, hogy miért köszöntjük az 1917-es "nagy októberi forradalmat" a rákövetkező hónapban. Amikor meg már felfogtam, akkor meg az nem volt világos, hogy a mi '56-os "kis októberi forradalmunkat", miért nem ünnepelhettük? Egy dolog volt csak tuti, a bátyám november 7-én elment korizni a Városligetbe.

Csontos Tibor: Kháron ladikján a politika

Kháron ladikján a politika Ezt a filmet egyetlen televíziós csatornájuk sem fogja bemutatni. Nemhogy a tulajdonaikban lévők, de még a hozzájuk közeliek is tartózkodnak majd attól, hogy levetítsék. Mert halomra gyilkolná az eddigi sugallataikat. Ez a film sok más mellett morális dilemmába ringatja, szinte már erkölcsi válság szélére sodorja a nézőt, márpedig a morális dilemma, az erkölcs mint olyan, mostanság sokfelé ismeretlen fogalom. Ez a film a kontinensünk szégyenbélyegét ragasztja a homlokunkra. Ez a film nem is elsősorban a szerencsétlenekről szól, hanem rólunk, a szerencsésekről szól.

Dalia László: Bródy nem hajt fejet

Bródy nem hajt fejet Bródy János, aki egy ideje nyuggerként jegyzi magát, ismét korszakos dalt írt. Ahogy a puha szocializmusban a "Ha én rózsa volnék" című dallal egy ország emlékezett '56-ra, úgy az az Orbán rendszert utóbb a "Lesz ez még így se" fogja szépen leírni. A 70 éves dalnok lassan egyedül marad az úton, aki nem slágereket gyárt, hanem az Illés zenekar örököseként mondja a magáét és azt sem bánja, hogy az ország több szegletébe már nem teheti be a lábát.

Regös István: Rettegve futni nem érdemes

Rettegve futni nem érdemes Milyen szomorú, ha félned kell attól, amit szeretsz. A közelmúltban egyre többször olvastunk arról, hogy már lakott területen is megtámadnak egyedül futó nőket. Nagy visszhangot váltott ki országszerte, amikor néhány éve magányosan futó nőre támadt egy undorító véglény. Ki lehetett találni mocskos szándékát, amit még azzal is megtetézett, hogy brutális módon elvette a fiatal nő életét.

Mogyorósi Géza: Ilyen a sport?

Ilyen a sport? Thomas Bach már réges-rég belopta magát a szívembe. Amint 2016 szeptemberében megírtam, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke igen szelektíven vesz részt sporteseményeken. A riói paralimpia megnyitó ünnepségétől távol maradt, ám most november küszöbén "pörgős, remek hangulatú" világbajnokságnak nevezte az őszi, budapesti birkózó-világbajnokságot.

Csontos Tibor: Palkó és a bulldog

Palkó és a bulldog Úgy hangzik, mint egy mese címe, pedig nem az. Történt pedig, hogy az énekesnő, Boggie kedvencét, a Palkó névre hallgató kiskutyájára sétáltatás közben rátámadt egy amerikai bulldog. A történtekről a közösségi oldalán osztott meg hosszú bejegyzést az énekesnő, aki leírta, hogy a"láthatóan harcias" buldog őt is megharapta, majd a kerítésen keresztül magával vonszolta a kiskutyát és ott megölte. Az eset miatt kampányt szeretne indítani a felelős állattartásért.

Regös István: Egy bájos megemlékezés

Egy bájos megemlékezés Nem vagyok történész, de azért, amikor én még iskolás voltam, érettségi tétel volt a Károlyi Mihály-féle őszirózsás forradalom. Igaz, akkoriban nem rajongtak érte a kurzus vezetői, merthogy mégiscsak gróf volt. Az ő forradalmuk nem az 1918-as, hanem az 1919-es, úgynevezett proletárforradalom. Így hát, a kedves Károlyi minden haditettét elferdítették.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ