RSS Feed

Vélemény

Csontos Tibor: Kizökkent az idő

Kizökkent az idő A hamleti időkizökkenés huszonegyedik századi látleletével, a szabadság felszámolásának természetrajzával jelentkezett harmadik kötetében Timothy Snyder amerikai történész, melyben arról értekezik, hogy a jövő már nem a jelen boldogabb kiadása. A szabadság felszámolása sajátos utazás egy újszerű időérzékelés körül, amellyel igyekszik megértetni a kortárs világtörténelem egymással összefüggő eseményeit Oroszországtól Európán át az Egyesült Államokig. Megtudjuk, hogy a fake news, az álhír orosz-ukrán találmány, és miként teljesített a legutóbbi amerikai elnökválasztásban.

Mogyorósi Géza: 96 óra Budapesten

 96 óra Budapesten Márciusban reppentem vissza a Dunától a Spreehez. Jól éreztem magam szülővárosomban, ahol tavaly óta most jártam először. Mennyi változás! Ferihegyről a belváros felé gurulva, az omladozó épületeken friss, uszító plakátokon két vén ember reklámozza Brüsszel idegenforgalmát. S a feltúrt Vörösmarty téren, meg a Múzeumkertben több a melós, mint a turista.

Dalia László: Liverpooli séta

Liverpooli séta Liverpool egy kisváros, a reptere is szerény, bár a John Lennon Airport nagyon jól fest a Lennon szobororral, valamint több óriásposzterrel és idézettel a Beatles idejéből, s a Liverpool FC. is jól játszik a Klopp-érában. Ám a szuvenír boltban egyetlen Liverpool hűtőmágnes vagy kulcstartó sincs, helyette londoni mütyüröket árulnak.

Csontos Tibor: Országúti gyilok

Országúti gyilok Amilyen az ország, olyan a közlekedése - mondta az egyik kereskedelmi televízió híradójának riportjában Pausz Ferenc, közlekedési, közlekedésbiztonsági szakértő, akit abból az apropóból kérdeztek meg, hogy valaki lefilmezte, amint sztrádai kivezető szakaszon két személygépkocsi hátborzongató módon előzött. Az egyik balról, a másik jobbról. A gátlástalanul szabálytalankodó országúti rémpilóták listája terjedelmes.

Váczy András: Munkaló

Munkaló Kép a 7. osztályos tankönyv, Az ország fővárosa, Budapest fejezetében: Oktogon a 19-20. századfordulón. Van a képen egy tucat gyalogos és kerékpáros, egy autó, metszetben lent földalatti, a Teréz körút vonalában villamos, az Andrássy út felől viszont lóvasút, aztán keresztben-hosszában a téren bóklászik hintó, teherkocsi, busz – valamennyit ló húzza. Munkaló.

Mogyorósi Géza: Egy év – Königer Miklós nélkül

Egy év – Königer Miklós nélkül Élete több, mint felét Németországban töltötte Königer Miklós {1943-2018}. A Pesten született pantomímes, színész, rendező - a magyar filmesek emléktárgyait gyűjtő és többször kiállító - szerény, bohém férfi tavaly februárban hunyt el.

Regös István: A fegyelemről

A fegyelemről A fegyelem az élet rendje. Gyakran előfordulhat, hogy a szó szoros értelmében éppen a fegyelem menti meg az ember életét. A szabályok, legalábbis a legelemibbek, eredetileg arra szolgálnak, hogy megtanuljunk biztonságosan élni. Napjainkban már viszont olyan sok fegyelmi előírás létezik, hogy nem csupán nehezebbé, de olykor még kellemetlenebbé is teszik a mindennapi életünket. Vegyük sorba!

Árpási Zoltán: Közszolgának lenni

Közszolgának lenni A közszolga korábban egy fuvarozással foglalkozó vállalkozónál dolgozott. Az úton lévő kamionosokkal kellett a kapcsolatot tartania. Kapott egy mobiltelefont, amit soha nem kapcsolhatott ki. Naponta lehúzta az irodában a nyolc órát, néha többet is, aztán otthon, nyaralás alatt vagy ahol épp időzött, folytatta, kezében a telefonnal.

Dalia László: Az Aranycsapat orvosa

Az Aranycsapat orvosa Pénzes professzort úgy emlegetik, mint az Aranycsapat orvosát, pedig nemcsak Puskást, Hidegkútit, Grosicsot és a többieket kezelte, hanem Papp Lacit, Szepesi Györgyöt és Varga Zolit is. Elmúlt 77 esztendős, de a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora nem fárad el. Azt mondja, nagy öröm életben tartani embereket, ha sikerül, az mindig elnyomja a fáradtságot.

Mogyorósi Géza: Marx öröksége – olvasói levél

Marx öröksége – olvasói levél "Miközben egy nyugatnémet városban új - kínai ajándék - Karl Marx szobrot állítanak fel, addig Vlagyimir Iljics Leninre rossz idők járnak Európában. Fotozzák is bőszen a turisták a berlini Deutsches Historisches Museum Unter den Linden-i szárnyában kiállított gigantikus (3,20 m) szovjet vezért" - írtam a közelmúltban e hasábokon. Aztán olvasói levelet kaptam Pestről. Megosztom Önökkel.

Dalia László: Vajna végrendelete

Vajna végrendelete A Vajna birodalomnak nincsenek titkai, legfeljebb annyi, hogy nem tudni, kik férhetnek hozzá a 36 milliárdra taksált vagyonhoz. Az ugyanis kiderült a cégpapírokból, hogy nem voltak hamisak a pletykák, a producer kimentette a vagyonát Amerikába. Ahogy az index fogalmazott, visszavitte oda, ahonnan jött. Ám ez a művelet megkeserítette az utolsó hónapjait, Orbán állítólag már a telefonját sem emelte fel.

Dalia László: Ki akar itt meghalni?

Ki akar itt meghalni? Az FTC nem esett ki a Magyar Kupából, de olyan gyengén játszott, hogy kis balszerencsével ez is megtörténhetett volna. Igaz, azóta 7:0-ra elpáholták a Diósgyőrt, s most nagy az öröm. Rebrov, az ukrán edző nyilatkozataiban nyugodt, a pálya mellett már kevésbé. Ő is érzi, hogy ilyen igazolások után legalább meg kéne halni a pályán.

Mogyorósi Géza: Berlin szive

 Berlin szive Megbolydult méhkasra emlékeztetett februárban a - 69. Berlinale számos világpremierjének otthont adó - Potsdamer Platz és a Marlene Dietrich nevét viselő tér környéke. Márciusban csendesebb a táj. A nemzetközi zsűri az Arany Medve Fődíjat a Nyugat-Európában élő izraeli Nadav Lapid Synonymes (Szinonimák) című alkotásának ítélte.

Regös István: A szeretetről

A szeretetről A színház különleges, varázslatos csendje elbűvöli a nézőközönséget. Itt minden más. Élesebbek a képek, a környezet, a hatalmas, vörös bársonyfüggöny izgatott bizsergése is odafigyelésre késztet. Élményre vágyunk és a mesék szépségére. A varázspálca intésére felmegy a függöny és egy színésznő, egy igazán nagy színésznő, Eszenyi Enikő előrelép a rivaldához, tekintetével magához öleli a több száz embert.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ