RSS Feed

Vélemény

Mogyorósi Géza (Berlin): Lubickolás

Lubickolás A "Klór, hugy, gombák" című cikkével valódi kedvet teremtett a Welt ahhoz, hogy a júliusi hőség elől valamelyik német uszodába meneküljek. A fizetős medencék környékén a terjedő aggresszívítás is mind égetőbb probléma, az Európai Unió legzsúfoltabb államában.

Dalia László: Berlin caling

Berlin caling A minap meglepődtem, amikor láttam, hol lakik Berlinben Merkel kancellár. A város egyik legszebb helyén, néhány percnyire a Reichstagtól, a Pergamon múzeum mellett egy bérházban. Igaz a szűk kis utcában villamos is jár, s hétvégén a turisták az Unter den Lindenről letérve, a Művészpiactól az ócskapiacig is erre bandukolnak.

Árpási Zoltán: Jár a vonat, jár

Jár a vonat, jár Olvasom, hogy a MÁV-Start és a MÁV a vasutasnap alkalmából Nosztalgia retró hétvégét rendezett a Balaton északi partján. A rendezvény alatt több ötven évnél idősebb dízelmozdony, svéd Nohabok és szovjet gyártmányú Szergejek vontatták a szerelvényeket.

Csontos Tibor: Önemlékművező

Önemlékművező A szív őszinte repesésével várom, hogy két hét elteltével újra landoljon a postaládámban az a kerületi újság, melynek tizenhat oldalából nyolc-kilencen bizonyosan láthatom a kerületünk polgárainak mesterét. Amint átad, kezet fog, ünnepi beszédet tart, kerületfejlesztési koncepciótervek fölé magasodik, vendégeket fogad, köszönt, urbánus tereferén vesz részt. Vagy egyszerűen csak ott van valahol, valamikor. A keresztrejtvény és a receptoldalon még nem találkoztam a fotójával, de komolyan: azzal sem lenne semmi gondom, ha megfejtésként adnák fel valamely összefüggésben.

Mogyorósi Géza: Angela Merkel '65

Angela Merkel '65    Az Európai Unió legnépesebb tagállamának kancellárnője július derekán ünnepli születésnapját. Lehet kedvelni, avagy utálni Angela Merkelt. Ám az tény, hogy külföldön ma is jobban odafigyelnek a politikusok a 2005 végén hatalomra került kereszténydemokrata (CDU) asszony szavára, mint változó összetételű kormánya – eddig mindig férfi – külügyi tárcavezetőire.

Dalia László: Harkányi tempó

Harkányi tempó Harkány a legszebb és a legélhetőbb magyar fürdőváros lehetne, ha kicsit rendezettebb volna és végre kitalálnák a legjobb stratégiát. nem szeretném Bükfürdőt, Hajdúszoboszlót vagy Zalakarost leszólni, de az adottságaik jóval elmaradnak a baranyai városka mögött, legfeljebb eddig jobban sáfárkodtak a lehetőségekkel.

Mogyorósi Géza: Világjárók kontra otthon ülők

Világjárók kontra otthon ülők A parkolóhely hiányos német főváros utcáin már-már jó dolguk van az autósoknak e hetekben. Aki teheti elmenekült a szeszélyes időjárású metropoliszból. Július elején 40 fokot mértünk Berlinben, most meg beköszöntött a kora ősz.

Árpási Zoltán: A sisak hatalma

A sisak hatalma Örülhetnek a budapestiek! Most éppen azok, akik földes utcában laknak, mert a minap elkezdődött a főváros „hátrányos helyzetű” útjainak lefedése szilárd burkolattal. Olyannyira, hogy az első ilyen utat át is adták a XVIII. kerületben.

Csontos Tibor: Falunapipar

Falunapipar A nyár a falunapipar csúcsideje. Nincs kistelepülés, ahol ne rendeznének falunapot. A műfaj talán már egyfajta hungarikum is lehetne, de az mindenesetre bizonyos, hogy a falunak ez az egy napja az adott kistelepülés talán legnagyobb közösségi ünnepe, mulatós bulija. Körhintával dodzsemmel, sült kolbásszal, korsó sörrel, vattacukorral, pónilóval, céllövöldével, s persze a zenecsatornák mulatós sztárjaival, a lakodalmas muzsika eme istennőivel és isteneivel.

Váczy András: Klímadepi

Klímadepi Ott tartunk, hogy Vivaldi A négy évszak concerto-opusza egészben lassan már csak koncerttermekben, lemezen és videón hallható; a tavasz és az ősz kihullott, maradt egy kis tél és a „hosszú, forró nyár” (Zalatnay Cini 1970), de nem akármilyen ám: döglesztő, sötét jövőképpel. Merthogy a klímaváltozást a bőrünkön érezzük, és bizony többeknél kemény szorongássá fajul.

Dalia László: A Szentek háza

A Szentek háza A Facebook a minap levetette az egyik rockoldalról (UCR) a Led Zeppelin egyik legszebb lemezének, a Houses of the Holy borítóját. A Facebook algoritmusának, amely önállóan végzi a dolgát, a lemezborítón látható meztelen kisgyerekekkel volt baja.

Csontos Tibor: A pokolból a pokolba

A pokolból a pokolba Hónapokkal ezelőtt, a bemutatója idején már írtam erről a filmről. A filmről, amit egyetlen televíziós csatornájuk sem fogja bemutatni. Nemhogy a tulajdonaikban lévők, de még a hozzájuk közeliek is tartózkodnak majd attól, hogy levetítsék. Mert halomra gyilkolná az eddigi sugallataikat. A napokban hallottam, hogy eddig 18 ezer menekült lelte halálát a Földközi-tengerben Líbia partjai és Olaszország között. Újra eszembe jutott Wolfgang Fischer dokumentumfilmje, a Styx.

Mogyorósi Géza: Mivel utaznak a németek?

Mivel utaznak a németek? Az Európai Unió legnépesebb tagállamának számos tartományában elkezdődött már az iskolai szünet. A vakációzók milliói belföldön (is) üdülnek. Az utazáshoz leggyakrabban saját gépkocsit használnak a polgárok. Naná, hogy húzzák az orrukat a környezetvédők!

Dalia László: Amikor a gitárok halkan sírnak

Amikor a gitárok halkan sírnak George Harrison a szerzője, a While my Guitar Gently Weeps (Miközben halkan sír a gitárom) című dalnak, s talán éppen ő volt az első, aki gitárját és a muzsikáját jótékony célra ajánlotta fel, amikor megszervezte a Koncert Bangla Deshért estet a New Yorki Madison Square Gardenben, ahol a legnagyobbak léptek fel egy szegény ország javára. Most David Gilmour ajánlotta fel gitárgyűjteményét a Föld javára.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ