RSS Feed

Vélemény

Mogyorósi Géza: Wartburg

Wartburg "A negyedik Orbán-kormány üléseire is érkezhet miniszter Wartburggal - legalábbis elméletileg, ha Pintér Sándor marad a Belügyminisztérium élén, és megtartja az 1995-ös autóját is"-olvastam pár hete a hvg.hu-n ezt a szellemes badarságot.

Regös István: Puha vagy, Jenő!

Puha vagy, Jenő! A hetvenes években még legendás futballistákról lehetett beszélni. Bárónak, császárnak hívták őket, de mindenki tudta, ki a Csikar (Sándor Károly), a Cucu (Bozsik József) vagy a fekete párduc (Grosics Gyula). Egy közepesen művelt, tíz éves kisfiú nagyjából fel tudta mondani az NB I csapatainak összeállítását, annak ellenére, hogy az egyszeregybe beletört a bicskája. A fentebb megnevezett játékosok közül most Jenő és Csikar, a védő és a csatár harcát idézem.

Csontos Tibor: Oldtimerség

Oldtimerség Eleddig azt hittem, nincs ilyen szavunk, de midőn veterán autók egyik minapi bemutatóján valamelyik nézelődőt hallottam ezt a kifejezést, azonmód elhatároztam, hogy kölcsönveszem és elhelyezem e kis vélekedésszösszenet élén. Oldtimerség. A nyelvvédők remélhetően nem berzenkednek, hogy kiötlője ösztönös szóalkotással egy angol kifejezéshez ragasztotta a főnévképző -ság képzőt. Ez a magyangol szó mintha foglalata lenne mindannak, amit a veterán autók iránti rajongás jelent.

Mogyorósi Géza: Károly-díj

Károly-díj A második világháborúban tropára bombázott Aachenben 1950 óta részesítik rangos elismerésben azokat a személyiségeket, akik élenjártak/járnak az európai egység megteremtésében. Nos úgy vélem, hogy Orbán Viktort 2019-ben sem "fenyegeti" a német Károly-díj.

Dalia László: Erdogan emberei

Erdogan emberei Erdogan török elnök nem túl szívesen látott Európa jobbik felén, miután egyértelműen és és beazonosíthatóan diktatúrát épít, s a saját jövőjét kövezi ki, hogy akkora hatalommal bírjon, mint Putyin Oroszországban. Emberek tízezrei vannak börtönben, s minden héten újabb katonákat tartóztatnak le, akiknek talán annyi bűnük sincs, mint egy isztambuli piros lámpánál áthajtó autósnak.

Csontos Tibor: Pácini kultúrzsúr

Pácini kultúrzsúr Különleges alkalom egy ezerötszáz lelkes kistelepülés számára, ha nemzetközi fesztiválnak adhat helyet. Különleges alkalom az ott élőknek és egy más tájékról odaérkezőknek egyaránt. Ilyen alkalom adódott most ezen a hétvégén a közvetlenül a magyar-szlovák határon húzódó zempléni Pácin község számára, amelynek általános iskolája lehetőséget kapott arra, hogy megrendezhesse a XVII. Nemzetközi Gyermekfesztivált.Életre szóló élményt szerezve a résztvevő kisgyerekeknek.

Mogyorósi Géza: Irány Oroszország!

Irány Oroszország! Május derekán kiderül, hogy milyen várható csapatösszállítással indul Vb-csatába a német nemzeti tizenegy. A dortmundi Deutsches Fußballmuseum sajtótájékoztatója garantáltan teltházas lesz. S vajon az orosz stadionok?

Dalia László: Csekk az üdüléshez

Csekk az üdüléshez Változnak az üdülési szokások is, manapság kevesebb nyaralót, apartmant tartanak a népek, s gyakrabban járnak szállodába. Sokan már szívesebben utaznak mindig máshova és apartman helyett inkább a szállodai félpanziót választják, hogy ne kelljen főzni. Igaz, ebben az állam is ludas, hiszen az Erzsébet utalványokkal maga is besegített az össznépi utazásba.

Csontos Tibor: Mellőzzük-e az áthallásokat?

Mellőzzük-e az áthallásokat? Telihay Péter, a Kádárné balladája című, készülődő monodráma rendezője a Vígszínház következő évadának e bemutatójáról beszélve megemlítette, hogy Kornis Mihály darabja Kádár Jánosné balladája a történelem szélárnyékában és arra keresi a választ, mi tartotta őt az MSZMP főtitkára mellett. Megjegyezve, hogy az áthallásokat kéretik mellőzni. A Vígszínház mindemellett Chaplin A diktátor című filmjének színpadi változatára is készül. Vajon mi lesz az áthallásokkal?

Dalia László: Egy nap az élet

Egy nap az élet Furcsamód ritkán állunk meg, s nézünk ki a fejünkből, hogy micsoda életet kreáltunk magunknak, hogyan telik el egy napunk. Mert hát egy nap, egy hónap, egy év, s eliramlik az élet a költő szerint is. Lehet, hogy nem akarunk 15 percre sem híresek lenni,s a nap hőse címre sem vágyunk, de azért mégsem mindegy, hol járunk, amíg a homokszemek leperegnek.

Csontos Tibor: Az országutak halálfejesei

Az országutak halálfejesei Hátborzongató videók kerülnek fel olykor a netre az országúti száguldozásokról, s ezeket szinte mindig a sebesség megszállottjai készítik és teszik közzé, amolyan magamutogatásra, dicsekvésre szánt sebességtrófeaként. Ők az országutak halálfejesei, akik saját és mások életét kockáztatva száguldoznak, mi több, elképesztő sebességgel szlalomoznak, nem kevésszer a szembejövő forgalomnak is fittyet hányva. Ezek a jelenetek is felötlöttek mindazokban, akik végigülték a Közlekedési Kultúra Napja nyitórendezvényét a Művészetek Palotájában.

Dalia László: Ki a főnök a konyhában?

Ki a főnök a konyhában? Meglepve olvasom, hogy egy-két tévékritikus nem érti, miért sikeres az RTL Konyhafőnök című műsora, amikor olyan drága nyersanyagokkal főznek a versenyzők, s annyi kifejezés hangzik el, amelyről a nézőnek fogalma sincs. Furcsamód arra nem gondolnak, hogy legalább a fiatalok is megtanulnak főzni, ha már otthon nem tüsténkedtek a konyhában, nem lesték el az alapvető fogásokat sem.

Mogyorósi Géza: Merkel, a diplomata

Merkel, a diplomata Az Európai Unió legnépesebb tagállamában hagyományosan két fődiplomata van. A kancellár(nő) és a külügyminiszter. Sőt a bonni köztársaság első éveiben Konrad Adenauer (CDU) hivatalosan is mindkét posztot betöltötte. Sikerrel! Ja, és 11-12 évvel a háború után tömegesen fogadta be az NSZK az '56-os magyar felkelés menekültjeit!

Regös István: Konyhaszag

Konyhaszag Rettenetesen utálom a főzős műsorokat. Amikor először megjelentek a nagy mozifilmek, amelyekben a főszereplő valamilyen híres étterem séfje volt, még megnéztem, viszonylag elfogadóan, merthogy ez is egy új társadalmi közeg. Gondoltam, legalább egyszer érdemes a figyelemre. A vendéglők látható része a terített asztal, a felszolgálás és a tányéron gőzölgő étel, de hogy mi történik hátul, a konyhában, hogyan készülnek az ételek, mindez nem nagyon érdekelte az embereket, köztük engem sem.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ