RSS Feed

Vélemény

mti: Erős földrengés rázta meg Délkelet-Törökországot

Erős, 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 55 perckor) Délkelet-Törökországot. A rengés hipocentruma Elazig tartomány Sivrice körzetében, 6,75 kilométeres mélységben volt - közölte a török katasztrófavédelem. Az első értesülések szerint a természeti csapásban legkevesebb négy ember meghalt.

Regös István: A koldus arcáról

A koldus arcáról Egy koldus önmagában is a velünk élő történelem. József Attila is írt róluk a Hazám című versében: „Sok urunk nem volt rest, se kába, birtokát óvni ellenünk, s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk.” A koldus ugyanis teljesen egyenjogú világpolgár Párizsban, Rómában vagy Budapesten. És sokan vannak. Sokan és kétségbeejtő módon élnek, hasonlítanak egymásra.

Dalia László: Tolják a biciklit

Tolják a biciklit Mészáros Kata Karácsony főpolgármesterrel készített interjúját bizonyosan tanítani fogják egyszer még az újságíró iskolán. Az M1 üdvöskéjénél csak az tekinthető ostobábbnak, aki kiválasztotta erre a feladatra. Úgy tűnik, mindketten mérföldekkel túltolták a biciklit. Fürjes Balázs államtitkár is kénytelen volt úgy fogalmazni, hogy ha ez az interjú a kampány idején készül, még több ellenzéki jelölt futott volna be.

Mogyorósi Géza: Nevesített panda banda

Nevesített panda banda Talán tévedek, de évtizedek óta figyelem, hogy egy utcán futkározó kutyus, hamarabb csal mosolyt a berliniek arcára, mint egy babakocsiban pihegő emberpalánta. Innen nézve jó hír, hogy már (kétszer) tíz kilósak a Spree-parti panda srácok.

Csontos Tibor: Jegesmedvék a vörös szőnyegen

Jegesmedvék a vörös szőnyegen Paul McCartney évekkel ezelőtt megelőzte korát. Nem lakott olyan szállodában, melyet állatbőrökkel ékesítettek és steaket kínáltak. Az állatvédő egykori Beatle ma klímavédő is lehetne. S klímavédők márpedig vannak. Hollywoodban is. Újrahasznosítják például a minapi Golden Globe-díjátadó ceremóniájának legfontosabb kellékét, a vörös szőnyeget. Jelezve, hogy az Oscar-előzetesnek is számító filmes versengés gáláján is meghúzták a klímavészcsengőt. Úgy tűnik fel, hogy - magyar politikus klasszikusokat idézve - cseppet sem zavarba ejtő az a tudásmennyiség, amellyel a szervezők rendelkeznek.

Regös István: A zene csodája

A zene csodája Ha a világban zaj van, márpedig most nagyon nagy a zaj, menekülj a zenéhez! A zene örök és szép, mint a tavasz, nyugtat, mint forró nyárban a szél. Az a művészeti ág, amit zenének hívnak, olyan nyelven beszél, amit mindenki megérthet. Nincsenek határai és mégis a jó zene a lélekhez jut el. Mindig irigyeltem a zeneszerzőket, mert olyat tudtak adni az emberiségnek, ami elűzte a gonoszt és fáklyát gyújtott a tisztaság, a fény felé.

Dalia László: Miért cikizik Vadóczot?

Miért cikizik Vadóczot? Megdöbbenve olvasom, hogy Vadócz Krisztiánt napok óta cikizik a sportújságírók, térképet szerkesztenek, hogy hány földrészen focizott már, összeírják a kilométereket és holmi kalandornak írják le, aki sehol sem tud megmelegedni, mindig tovább áll egy csapattal.

Mogyorósi Géza: Beethoven és Európa

Beethoven és Európa Ha a csapból nem is, de a rádióból, tévéből e hetektől Ludwig van Beethoven folyik Németországban. Így az újraegyesítés 30. évfordulójának küszöbén arra gondolok, hogy a 250 esztendeje Bonnban született komponista már maga is az egység – német és európai – kovácsa volt.

Csontos Tibor: Hernádi kultúrtortája

Hernádi kultúrtortája A napokban került a kezembe Hernádi Kriszta 2008-ban megjelent beszélgetőkönyve, melyet édesapjával, az író, forgatókönyvíró Hernádi Gyulával készített annak halála előtt három évvel. A többek között a Deszkakolostor, a Péntek lépcsőin, a Kiáltás és kiáltás, a Királyi vadászat, Az erőd írója, Jancsó Miklós állandó alkotótársa (egypetéjű ikrek vagyunk - mondták magukról), ebben a kötetben az életéről mesél, a krími hadifogságról, az ötvenes évekről, írói pályájáról, az irodalmi kánonon kívüli létezéséről. S egy Jancsóval, Gyurkó Lászlóval közösen Aczél Györgynek küldött tortáról is szó esik.

Dalia László: A Pokorni ügy

A Pokorni ügy Kínos ügy, senki sem beszél róla szívesen, hiszen Pokorni Zoltán, a XII. kerületi polgármester nagyapjáról kiderült, hogy nyilas tömeggyilkos, neve ugyanakkor szerepel a budai kerületben felállított Turul szobor áldozat listáján. És mind a mai napig nem kaparták le, nem vésték ki a nevét. Fiala János a Keljfeljancsi című műsorában azt mondta, Pokorninak vagy másnak ezt már régen meg kellett volna tennie.

Mogyorósi Géza: Klíma kínok

Klíma kínok Vajon a (lassan 8 milliárd) Homo Sapiens közül hányan fogadták meg Szilveszterkor, hogy 2020-ban környezetkímélőbb életmódra térnek át? Greta Thunberg vészharang kongatását sokan kiröhögik: divat a nagyvárosi dzsip, az utcán hörpölt – eldobható? műanyag poharas – forró és hideg lötty, míg a háztartási szemetet az EU-ban sem szortírozzuk rendesen!

Regös István: Egymilliárd bizony lángsírba halt

Egymilliárd bizony lángsírba halt Vannak dolgok égen és földön jó barátaim, amelyek a számok tükrében alig-alig érthetőek. Amikor például hallunk, olvasunk a második világháború áldozatainak hatvan-hetvenmillió közötti rendkívül nagy számáról, tudjuk, hogy ez is csupán becslés. Ami biztos, a katonai veszteség és a haláltáborok áldozatainak száma, ami ez utóbbit illeti, a precíz németek pontos nyilvántartást vezettek a gázkamrák teljesítményéről.

Árpási Zoltán: Hová tűnt a söralátét?

Hová tűnt a söralátét? Durvul a helyzet! Az állam, pontosabban annak ilyen-olyan intézményei, mint a NAV vagy a KSH mindent tudni akarnak. Most éppen az apartman tulajdonosoktól. Eddig havonta kellett jelentést küldeniük a polgármesteri hivatalnak az idegenforgalmi adóról, és vele az összeget is. E mellett negyedévente átalányt fizettek (már akik az átalányfizetést választották) a NAV-nak, akár volt bevételük, akár nem.

Csontos Tibor: Koncz & Kulka

Koncz & Kulka Igaz, napokkal ezelőtt volt, de időtálló érzelmi és gondolati élményt jelentett. Talán még a következő éjféli köszöntőig, koccintásig is kitart. Két nagyon ismerős arc és kikezdhetetlenül őszinte, hiteles arc egy csupa szív szerző himnuszillatú dalának eléneklésével olyasmit hozott tető alá az év utolsó éjjelén, amiből hiánycikk lett ezen a tájékon. Az RTL Klub újévi köszöntőjével Koncz Zsuzsa és Kulka János lépett színre és két perc negyven másodpercben csodát tett. A színész a világ legegyszerűbb, mégis gondolatdús négy mondatával, és közös duettjükkel. Üzenetük átjött és meg is marad.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ