Egy év – Königer Miklós nélkül

Mix Online - Egy év – Königer Miklós nélkül - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2019. 03. 14. 8:00:43
Egy év – Königer Miklós nélkül Élete több, mint felét Németországban töltötte Königer Miklós {1943-2018}. A Pesten született pantomímes, színész, rendező - a magyar filmesek emléktárgyait gyűjtő és többször kiállító - szerény, bohém férfi tavaly februárban hunyt el.
Jó negyedszázada ismerkedtem meg Miklóssal. Hamar kiderült, hogy már sokkal korábban találkoztam vele - a filmvásznon. Hiszen a nagyon fiatal, budapesti pantomimes, színész felbukkant Bacsó Péter '69-ben forgatott felejthetetlen mozijában, A tanú egyik Vidámpark-i jelenetében. Egy évtizeddel később települt át West-Berlinbe. Talán a sors hozta úgy, hogy Schöneberg kerületben talált új otthonra. A fallal kettészelt Spree-parti világvárosnak abban a csücskében, ahol a 20. század hajnalán megszületett Marlene Dietrich. A Miklóshoz hasonlóan az emigrációban karriert befutó - Párizsban elhunyt - német díva aztán szinte "beköltözött" Königer könyvekkel, fotókkal, kartonokkal zsúfolt lakásába. (Alpár Gitta, Bulla Elma, Szőke Szakáll, Peter Lore, Gál Franciska, Eggerth Márta és seregnyi más - elfelejtett? - sztár honfitárs képeslapjait, lemezborítói, plakátjait, gyufacímkéit szintén számos tárlaton prezentálta kurátorként Miklós.)

A külhoni magyar színészekről éppúgy minden tudott a 90-es években két filmet is rendező, félénk, szerény bohém, mint Frau Dietrichről. S Berlintől Budapestig és Varsótól Kolozsvárig több fergeteges kiállítása főszereplője lett a német fővárosban örök nyugalomra helyezett extravagáns világsztár. Miklós negyedik emeleti kuckójába - ahogy Ő mondaná - "felszteppelni", mindig fárasztó, ám nagy élmény volt. Utoljára 2018. február 20-án gyűlt össze egy kisebb német-magyar baráti társaság a schönebergi bérlakásban. Füstfelhőben ünnepeltük meg kevéske pezsgővel, borral, ásványvízzel, az évek óta alkoholt nem fogyasztó, ám erős dohányos (immáron német állampolgár) Herr Königer 75. születésnapját. Sármos volt. Jó étvággyal ette a fasírtot, a krumplisalátát és a kenyeret ez a melegszívű, a megszokottnál is soványabb jubiláns. Hat nappal később egy berlini kórház intenzív osztályán hunyt el vérmérgezésben. Miklós - egy életen át tartó - bolyongása, szeretet keresése hirtelen véget ért.