Giccsütörtök

Mix Online - Giccsütörtök - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2019. 02. 11. 9:02:39
Giccsütörtök Hamarosan eljön a nap, melyen a nők és a férfiak zsebkendője egyaránt tele lesz a szerelem náthájával. Repülőrajtot vesz a Valentin nap néven summázható giccstárlat, szélesre tárja kapuit a szerelmes érzelmek iskolája, megnő az egy négyzetméterre eső szívszerelmek száma, erősebben dobognak majd a szerelmes szívek. Földön, vízen, levegőben piros szívek tömkelege zúdul majd ránk, a virágkereskedőknél pedig hangosan csilingel a kasszagép. Mert ez a nap nem a kardiológusok ünnepe.
Rosszmájú - vagy inkább szívtelen - vélekedések szerint ezt a Bálint-Valentin napi őrületet a virágkereskedők találták ki, hogy ezzel az ünneppé tett nappal is növeljék a forgalmukat. Ez az ő Black Friday-jük, amikor ömlik a nép és költi az ő pénzét mindenféle virágokra, s mindenre, amin ott a kicsi piros szív, gagyibb esetben kicsi, de annál nagyobb szerelemmel összeölelkező két szív. Jön tehát a február tizennegyedikei csütörtökön a Bálint-Valentin nap, amit nevezzünk is el trendileg azonmód Pink Thursday-nek, Rózsaszín Csütörtöknek, a Fekete Péntek után szabadon. Már most megannyi előzetes jele van annak, hogy megint ránk szabadítják ezt a Giccsütörtököt. 

A szupermarketekben már állnak a szíves ajándéktippekkel zsúfolt Valentin napi gondolák, hogy aki mondjuk, a szerelemtől felhevülten szívecskékbe belemártott kispárnát vagy az "Azért jöttél világra, hogy szeressenek-Azért jöttem világra, hogy szeresselek" feliratú findzsát vinne haza a kedvesének, ne kelljen keresgélnie a macskatápok, az előrecsomagolt virslik és tőkehalmájak között, hanem megtalálja, de izibe' mindazt, ami még hiányzik az otthoni szerelem-háztartásból  és amit legalább ezen a műérzelmekkel dúsított műanyag napon illik pótolni. 

Az egyik budapesti szórakozóhely-együttesben már most "Valentin napi romantikázásra" hívják fel a szerelmespárok figyelmét. Az eseményekre a belépés ingyenes, de azért pénz vagy bankkártya legyen nálunk, a Valentin napi érzelmek sincsenek ingyen.  A szerelmesek szív alakú lufira írt üzenetekkel lephetik meg párjukat majd közös fotót is készíthetnek, sőt  a bárok és az éttermek is különböző meglepetésekkel várják a szerelmeseket. Gondolom, lesz majd e meglepetések között Szív koktél, Csók Mojito, minden bizonnyal szív alakú jégkockákkal, szívben végződő SZÍVószállal, s mindezt esetleg szívet mintázó koktélpohárban. Az éttermek Valentin napi étlapján ott lehet a nagy érzelmektől felhevülten készített, szív alakú pipimell, esetleg egy csókos ajkat formázó töltött paprika, a cukrászdákban pedig kínálhatnak szív-szeleteket, negédes szívbonbonokat.

A Giccsütörtök az édességgyártóknak is piros betűs ünnep, felér egy karácsonnyal, húsvéttal, amikor rengeteg csokoládé fogy. Az Egyesült Államokban például 25 millió tonna csokoládét és 400 millió rózsaszálat vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek az emberek. A környezetvédők rá is szálltak erre a műünnepre, mondván, hogy ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik.A rózsát celofánba csomagolják, ami lassan lebomló műanyag, a Valentin-napi üdvözlőlapok is sokszor tartalmaznak műanyagot, sőt alumíniumot is. (Az Egyesült Államokban 180 millió, Angliában 140 millió fogy belőlük.)

Persze, mint annyi minden, a Valentin-nap megünneplése is magánügy. Lehet megSZÍVlelni e műünneppel kapcsolatos környezetvédelmi aggodalmakat,és lehet tobzódni a  február tizennegyedikeiValentin-nap köré mesterségesen feltekert szerelmes hangulatokban. Február tizenötödikén úgyis ott folytatják, ahol február tizenharmadikán abbahagyták.