Spree-parti névsorolvasás

Mix Online - Spree-parti névsorolvasás - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2019. 01. 25. 8:00:35
Spree-parti névsorolvasás A 69. Berlinale nyitó gálájáig javában dolgoznak-forgatnak a filmesek, akik közül 2019. február 7. és 17. között a legjobbak (legszerencsésebbek?) mutatkozhatnak be a német fővárosban. Addig is érdemes visszapillantani a Rákosi-korszakra, amikor még romos volt Németország, s nem szelte fal (Mauer) ketté a Berlint.
A hidegháborús periódusban - jóval Mészáros Márta '75-ös diadala előtt - az 1951-ben rajtolt Internationale Filmfestspiele Berlin ünnepelt sztárjai között ott volt a nyugati zónában mások mellett Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Burt Lancaster. Valamint a magyar gyökerű Tony Curtis és Ladislao Vajda. 1961-ben, midőn a fal épült a Jayne Mansfield - Mickey Hargitay párosra vadászott a legtöbb fotós. Velük nem futhattam össze, de a pár esztendeje Életmű-díjat kapott Wim Wenders egyszer tartotta nekem az ajtót a Hyatt szálló főbejáratánál: egy sajtórendezvényre igyekeztem éppen. 

A mester "Berlin felett az ég" (1985) és a "Millió dolláros hotel" (1999) című remekműveit már régen a szívembe zártam. A piros sálas, már mackós küllemű - idén 71 éves - Gérard Depardieuvel a Budapester Strassén futottam össze. Ment, mint az úthenger! A francia művésznél kecsesebb jelenség volt Claudia Cardinale, aki a 21. század elején az olasz filmkereskedők standján kávézott - tőlem két méterre. A dívába még akkor "szerettem bele", amikor iskolásként vagy féltucatszor megnéztem a moziban a "Volt egyszer egy Vadnyugatot". A gyönyörű itáliai színésznő kerek születésnapot ünnepelhetett tavaly áprilisban - de számomra C.C. kortalan legenda.

Enyedi Ildikó a "Testről, lélekről" 2017-es Arany-medvés sikerével belépett azon magyar rendező(nő)k sorába, akiknek pályafutásában fontos állomást jelentett a régi west-, s 1990 óta nagy-berlini mustra. Hiszen már '75-ben is egy tehetséges honfitársunknak ítélte oda a zsűri az aranyos maci szobrot. Anno Mészáros Márta vehette át a csillogó-brummogó fődíjat a "befalazott" Nyugat-Berlinben a - Berek Katival {1930-2017} a főszerepben forgatott - "Örökbefogadás" című alkotásáért. Szenzáció volt ez a Kádár-medencében! Sőt messzebb is! Szabó István két Ezüst-Medvét tudhat magáénak.

A 67. Spree-parti seregszemlén, 2017-ben újfent magyar művész kapta a fődíjat. S tavaly ismét a német világváros vendége volt Enyedi Ildikó. Nem érkezett üres kézzel. Ugyanis legelső munkája, a cannes-i fesztiválon hajdan Arany Kamerával jutalmazott  "Az én XX. századom" (1989) teljeskörűen felújított változata szerepelt a Berlinale Classics programjában. Bogdán Árpád is visszatérő művész Berlinbe. A szimpatikus, tehetséges, ifjú rendezővel és csapatával még a 2007-es németországi celuloid shown ismerkedtem meg. Akkori, oklevéllel jutalmazott "Boldog új élet" című alkotásának bemutatója abban a legendás Zoo Palastban volt, mely Dustin Hoffman kedvenc mozija az öreg kontinensen. Nos Árpád második, egész estés drámájával debütált 2018-ban Európa szívében. A "Genezis" világpremierje a tekintélyes Berlinale Panorama Special szekcióban volt. A főbb szerepekben Cseh Anna Marie, Csordás Milán és Illési Enikő Anna játékának örvendhetett a publikum. A hazai közönség az áprilisi, budapesti Titanic Filmfesztiválon láthatta először a friss Bogdán művet. Bucsi Réka rövidfilmje, a "Solar Walk" az Audi Short Film Awardot söpörte be 2018 elején a Spreenél - plusz 20 ezer eurós jutalmat. Gratulálunk. Folyt. Köv. a 69. Berlinalén?