Tíz éves az Iskola rendőr

Mix Online - Tíz éves az Iskola rendőr - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mix | 2019. 01. 11. 12:29:36
Tíz éves az Iskola rendőr Immár az V. Országos Iskolarendőr Szakmai Napot rendezte meg az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a Rendőrségi Igazgatási Központ Auditóriumban. Ahogy dr. Halmosi Zsolt vezérőrnagy elmondta, a 10 éve elindított program fölöttébb sikeres, hiszen 2942 iskolában, a mindennapi munkájuk mellett 2216 rendőr dolgozik, együttműködve a pedagógusokkal, a szülőkkel és a gyerekekkel.
Az „Iskola rendőre” programot az ORFK 2008 szeptemberében indította el, hogy a program segítse elő a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, a közlekedési ismereteik bővítését, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítését és megszüntetését. 
A janur 10-én megtartott Országos Iskolarendőr Szakmai Napon Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőr főkapitány-helyettes, az ORFK-OBB elnöke köszöntötte a megjelent iskola rendőrüket, gratulált a munkájukhoz és elismeréseket nyújtott át. Az ORFK-OBB elnöke elmondta, hogy jelenleg 2216 iskola rendőr dolgozik az országban, akik a mindennapi munkájuk mellett látják ezt a feladatot 2942 ezer iskolában. Az Iskola Rendőr program a rendőrség egyik legsikeresebb projektje, az ő dolguk, hogy az iskolában és az iskola környékén a gyerekeket ne érje baj.  S többek között nekik is köszönhető, hogy tavaly kevesebben haltak meg közúti balesetben, mint az előző évben. 

A szakmai napon előadást tartott Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály megbízott vezetője, az ORFK-OBB főtitkára. Berzai alezredes elmondta, hogy a 2008 szeptemberében senki sem gondolta, hogy ilyen sikeres programot indítanak útnak, folyamatosan erősítik az iskolai jelenlétet, az ORFK-OBB idén tíz buszt vásárol, amelyek majd mobil standként szolgálnak a rendezvényeken, s bemutatják a rendőrök munkáját.A következő előadó Orbán Szabolcs, a Muzix Group ügyvezetője volt, aki bemutatta azokat a robotokat, amelyek a rendőrök felvilágosító munkáját segítik az iskolában, hiszen a digitalizáció és a robotika immár az oktatásban is teret nyert, a gyerekek otthonosak az informatika, a programozás területén is, így könnyebben befogadják az információkat. A rendőrség, a rendészeti szolgálat történetéről Bobék Artúr alezredes, a BRFK Humán-igazgatási Szolgálat Oktatási és Szociális osztály munkatársa beszélt. Hajdan a középkorban a városokban voltak az első rendőrök, akiket tizedeseknek hívtak, vagyis tíz emberre jutott egy őr, akinek még bot volt a fegyvere. Az első rendőrséget Szemere Bertalan, az első magyar belügyminiszter kezdte el szervezni 1848-ban, amikor 170 személytere jutott volna egy rendőr, de ez a szervezés a szabadságharc miatt igazán el sem kezdődött, csak a Nemzetőrség állt fel,s  ők is a harctérre mentek. A Bach rendszerben hasonló elven álltak fel a rendőrségek, már ahol a  városoknak erre volt pénze, s ez a rendszer működött 1920-ig. Nógrádi Gábor író, aki már több könyvet írt a gyerekeknek, az ORFK-OBB támogatásával,elmondta, hogy irodalmi nyelven próbálja megszólítani a gyerekeket, s nem oktatni akar, s a humort is használja. Ezúttal többek között legutóbbi kötetéről a  "Bringára srácok!" címűről beszélt. A könyv egy olyan családról szól, amely gyakran ül biciklire, s a három unoka a nagyapjuktól tanulják meg, hogyan kell felszerelni, ápolni és helyesen közlekedni a kerékpárral. Csala Károly, a Zsaru Magazin volt főszerkesztője a kommunikáció fontosságát emelte ki előadásában, hiszen az Iskola rendőröknek kivételes lehetősége van, miután közvetlen kapcsolatba kerülnek a gyerekekkel, tehát általuk ismerik meg a legkisebbek a testületet.