Teher alatt

Mix Online - Teher alatt - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Váczy András | 2018. 10. 11. 8:00:04
Teher alatt Lányom, Laura hetedikes. Villamossal jár iskolába, és ahogy a járatra várva ül a megállóban, akár Munkácsy Rőzsehordó nőjének lehetne legújabb kori modellje: drámai hatású, valóságos kép, egy nehéz munkát végző, elfáradt asszony rövid pihenője.
Falu, város énekelte, fütyülte Demjén Rózsi „De nehéz az iskolatáska ilyen szép napos délelőtt” kezdetű, 1973-as slágerét, s nem veszett ki ma sem a rádiók, tévék retróműsoraiból. Csakhogy a dalszövegben metaforikusan a kivirágzó, nem viszonzott kamaszszerelem okán nyomja Peti vállát az iskolatáska (ami aztán a viszonzástól azonmód könnyű lesz), nem úgy, mint a mai diákokét a suliba cipelt tananyagteher. Itt egy átlagos iskolanapi görnyesztő: történelem (tankönyv, füzet, munkafüzet, atlasz), kémia (tankönyv, füzet, munkafüzet), fizika (tankönyv, füzet, munkafüzet), matematika (két tankönyv, füzet, munkafüzet), angol (tankönyv, füzet, munkafüzet, szótárfüzet), ráadásul mind-mind nagyalakú, a könyvek borítója kemény. És persze tolltartó, szögmérő, és így tovább. Mindezt bele kell gyömöszölni a hátizsákba, mert nem ám, hogy valami kimaradjon, mert má’ bevési a tanár a kis1-est. (Ezen a ponton el lehetne merengeni a jogosan agyonmantrázott, ezersebből tacsakosan vérző oktatási rendszeren, de nem most, az másik mese; nagy falat.) Ja, a hátrogyasztóhoz még hozzájön a tornacucc külön kis táskában… 
Amikor Laura feláll, a Rőzsehordó asszony-modellből, képalkotó ihlettől függően telirakott, bóklászó mobilkarácsonyfára vagy teherhordó serpára vált.  
Itt a 21. század első felében, éppen nyakig benne az informatikai forradalom kellős közepiben, különösen strapás megemészteni, mi a bánatban kell a rengeteg könyv és füzet, amikor a digitális tananyagok kiváltanák mindezt, kisebb-nagyobb kütyükben benne van a lexikális ismeretanyag jórésze; nem tündérálom már a digitális tananyag és az elektronikus iskolatáska, de addig is: miért nem használja ki az oktatás a legtöbb diák zsebében lévő kütyüt?     
Nekünk, hajdani, múltködébe vesző diákoknak is volt iskolatáskája, nem hátizsák, hanem amúgy vállra, félvállra akasztható, kézben cipelős. Könnyű, kisalakú könyvek és füzetek lazán belefértek, ráadásul multifunkcionális cipek, mivel hazafelé a grundokon (mindenhol volt grund, üres házhely) spontán szervezett kispályás focimeccs hevenyészett kapuit képezték. Hajaj, rég volt…
És még valami: alapos vizsgálat tanúskodik arról, hogy milyen tartós egészségkárosodást okozhat a diákoknak a suliszsák. A 9-10 kilós súly azt teszi a gyerekek gerincével, hogy az, ha a normális görbülettől elhajlik, azonmód orvosi beavatkozást igényel.
Semmiből nem áll lesöpörni a súlygondot a bölcsszerű közmondással, miszerint „teher alatt nő a pálma”. És mi van akkor, ha nem nő? Ha úgy marad?