Védekezés a csendes gyilkos ellen

Mix Online - Védekezés a csendes gyilkos ellen - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
M. A. | 2018. 07. 12. 17:54:18
Védekezés a csendes gyilkos ellen Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

A következményekről, a fertőzésről, a betegség jeleiről és a védettségről Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont orvosa mesél. „Jelen pillanatban a Föld lakosságának 98%-a él olyan területen, ahol magas vagy közepes fertőzöttséggel kell számolni, Afrika, Ázsia jelentős része mindenképpen ide sorolható. A magasan fertőzött területek esetében ez azt jelenti, hogy 100 emberből 8 képes lehet másokat is beteggé tenni, vagyis át tudja adni a vírust, mert az jelen van a szervezetében. Magyarországon ez a szám csupán 0,1-0,5%.  Évente 600 ezer ember hal meg a betegség következtében a világon” – mondta az orvos.

Sok esetben nem tudják az emberek, hogy betegek, így könnyen meg tudnak fertőzni másokat, anélkül, hogy ennek tudtában lennének. Egyszerűbben: ők garantálják a vírus számára a túlélést. Hazánkban évente 60-80 esetben derül fény a vírus hordozására, gyakorlatilag 50-70 ezer ember él együtt a problémával, ők a „vírus marker pozitívak”.

A vírus hihetetlenül ellenálló, szobahőmérsékleten akár 7 nap múlva is életképes. A vérben (savó) 2 perces forralást követően pusztul csak el.  A fertőzés vérrel, vérkészítményekkel, testváladékkal történő érintkezéssel, szexuális úton történik. A betegség kialakulásához egy tűszúrás is elégendő lehet (kábítószer-élvezők, egészségügyben dolgozók.) Ilyenkor kb. 0,001ml vér van jelen a tűn, ha az tartalmaz legalább 106 kórokozót, elviekben elindulhat a folyamat.

A legtöbb beteg tünetmentes az akut szakaszban, különösen csecsemők és gyermekek esetében történik ez így. Ha mégis tapasztalunk valamit, akkor csupán ezek alapján nem elkülöníthető például egy Hepatitisz A illetve B fertőzés. Az csak később lehetséges, szerológiai vizsgálattal. A lappangási idő átlagosan 60 nap, a betegséget kísérheti sárgaság, általános tünetek, mint fejfájás, gyengeség, hányás, láz, ízületi, izom fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, kiütés. A sárgaság néha hónapokig jelen lehet.

Hazánkban 1999 óta kampányoltás, jelenleg az általános iskolák 7.osztályosait kötelező jelleggel oltják, felnőtt dózissal, 2 alkalommal, ami így  egy életre szóló védettséget jelent.