Okosvíz

Mix Online - Okosvíz - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2018. 07. 11. 8:00:40
Okosvíz Mondják, hogy a sörben szabadság van, a borban bölcsesség, a vízben pedig baktériumok. Azt is hallottam már valakitől, hogy azért nem iszik vizet, mert úgymond, abban közösülnek a halak. És most azt hallom, hogy itt az okosvíz. Ne felejtsük el, hogy a a világcég új prémiumtermékének műfaja egybeírandó. Szóval, vízválasztóhoz érkeztünk. Eleddig tehát butavizet iszogattunk és fogalmunk sem volt, mi hiányzik az életünkből. De hát eleinte imigyen voltunk az okostelefonnal is, nemde?
A világcég már elkezdte nálunk is az okosvíz palackozását, alapanyaga a cég egyik palackozójának ásványvize, amelyből " egy felhőképződést utánzó gyártási folyamat során jön létre a tiszta és friss ízű, hozzáadott elektrolitokat tartalmazó ital". A világcég, amely hét, okospecsétes titokként őrzi világitalának receptúráját, az okosvíz előállításának mikéntjét azonmód megosztotta, ráadásul a felhőképződési technológiának bárhol utána lehet nézni. Ezek szerint az okosvíz ötletét a víz természetes körforgása adta. Idézzük tovább: " gőzdesztillációs technikával elpárologtatják a természetes ásványvizet, felfogják a lecsapódó vízpárát, majd ahhoz ásványi sókat adva érik el a smartwater ízét". 

Smartwater. Okosvíz. Amit persze nem csupán smart citykben, okos városokban forgalmaznak majd. Azt írják róla, "okos termék", "dekoratív palackban" rejtezik és "ideális a mindennapi hidratáláshoz". Kétséges persze, mitől okos egy víz, még ha felhőtechnológiával állítják is elő. Más lenne persze az okosvíz fekvése, ha rózsaszínű felhőkből állítanák elő, legalábbis e tájékon, hiszen felettünk csupa-csupa rózsaszín felhő úszkál, s minden oly hepi. Az én otthoni vízcsapomban nincsen semmi dekoratív, dizájnos, legfeljebb ott, a kifolyónál van némi patinás  (nem okos) vízkőképződmény, de ha a közelében járok és hidratálásra vágyom, mindenféle influencer marketing nélkül odalépek, megnyitom, kedvemre hidratálok azzal a buta csapvízzel, póriasabban avagy líraiabban, oltom szomjúhom. Minden más csak smafu. 

Azért eltöprengek, hogy jön majd az okosvíziló, az okosvizes világbajnokság, az okosvízvezeték, (s ha még sikerül találni) okosvízvezetékszerelő, a történelemből pedig felbukkanhatnak még az okosvízigótok. Miként azon is merengek, hogy vajon ki lesz a magyar okosvíz nagykövete, arca? Odaát a smartwater nagykövete - miután Bruce Willis már foglalt -,Jennifer Aniston, aki természetesen az okos lének köszönheti frissességét, hidratáltságát. És persze, a pénztárgépének újabb csilingelését is.