Oroszország: 1,6 millió új kocsi

Mix Online - Oroszország: 1,6 millió új kocsi - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2018. 04. 16. 17:12:21
Oroszország: 1,6 millió új kocsi A Föld legnagyobb területű - komoly járműiparral rendelkező - államában 2017-ben ismét a Lada típus volt a sztár. Több, mint 310 ezer darab, (leánykori nevén) Zsiguli talált gazdára az orosz kereskedésekben. Idén is jól fogynak az aktuális és régebbi modellek.
A hajdani Zaporozsecek és Volgák helyett a szintén belföldi Ladákból 2018-ban is sok százezret vásárolnak a kispénzű hazafiak. A „Zsiga” mellett a megfizethető koreai kocsikat is kedvelik az oroszországi autósok. A Kia és a Hyundai mögött az értékesítési verseny negyedik helyzettje a Renault lett tavaly, bő 136 ezer újonnan üzembe helyezett modellel. A francia márka 2017-ben 17 százalékkal növelte forgalmát a Putyin birodalomban.
Százezer példánynál némileg kevesebb Toyota, VW kelt el a gigantikus orosz piacon, ahol a Nissan (76 ezer) és a Skoda (62 ezer) is jó üzleti évet zárt. A külhonban alig ismert - elfelejtett? - belföldi GAZ a kilencedik lett a szláv toplistán. A "sereghajtó" Ford kereskedők sem panaszkodhatnak, hiszen 2016-hoz képest 21 százalékkal emelkedett a forgalmuk. Összesen félszázezer ilyen típus kapott friss rendszámot Oroszországban.