A nyuszi hozza a sört

Mix Online - A nyuszi hozza a sört - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2018. 04. 16. 8:00:51
A nyuszi hozza a sört Prága ellen egyetlen dolog szól, a Brno és Prága közötti autópálya, ahol 11 helyen építik a harmadik sávot, így tizenegyszer kell kilométereken át egy sávon szenvedni.Ha ezt a borzalmas szakaszt elhagytad és beérsz a városba, nemcsak a sörökkel vesznek le a lábadról.Egy prágai túra ugyanis utazás egy másik világba, ahol még a turista giccseket és a tömeget is megbocsátod, mert a hangulat mindenért kárpótol.
Prága teljesen más, mint Budapest, az óvárosa egy ékszerdoboz, de ha onnan kilépsz, már nem érdekes. Valahogy így fogalmazott Demszky Gábor főpolgármester korában. És nem is vitatkoznék vele, ha nem lenne Prága óvárosa utánozhatatlan, mert ennyi szép házat talán sehol sem látni a világon, s ami engem leginkább lenyűgözött, hogy egyetlen omladozó vakolatú, bedeszkázott épület sem volt köztük, mind úgy áll ott, mint újkorában. Nem tudom, hogyan csinálják, de érdemes volna utánozni. Rengeteg pénzt beszednek a turistáktól mindenféle fogásokkal, de azt bizonyosan a városra is költik. 

Borzasztó kreatív nemzetnek tartjuk magunkat, de tizedannyi idegenforgalmi ötletünk sincs, mint a cseheknek. Mert az inkább Hrabal érdeme, hogy a délután háromkor nyitó Aranytigris előtt már kettőtől gyülekeznek a népek, hogy ők is ott sörözhessenek, ahová az író járt, meg több tisztelője, mint Havel és Clinton elnökök. Ám a sörben sem csak annyit tudnak, hogy a világ legjobb söreit ők találják ki, hanem a Kasperskyben az általuk főzött hat sörből szettet adnak, mindet megkósltolhatod, a zöldet és a mézeset is, egy decis poharakból 99 koronáért. A névadó egyébként 1595-ben kapott jogot a főzésre II. Rudolftól, s a címerében egy nyúl is volt, ma is ő a címerállat. A Vencel téri sörözőben (Vytopna Railway) vonat hozza a söröket az asztalhoz, ha nem vagy elég gyors, tolat vissza és tesz még egy kört a gőzös. A St. Nortbert sörfőzdébe egyházi áldással kerül a vörös sör, s az Ambertjük tényleg prospektusba való. A cseheknél sem a nyuszi viszi a puskát, de hoz helyette sört.

A prágai óváros minden sarkán van egy múzeum, s meglehet, hogy a kürtös kalács hungarikum, de náluk az egyik legnépszerűbb édesség, csak fagyit töltenek bele. A cseh gasztronómia nem túl híres, de a sült csülköt mustárral, tormával és friss kenyérrel, a pörkölteket knédlivel, a disznó steaket hagymás krumplival, ropogós sült kacsát és a cseh vadast krumplis knédlivel meg efféléket nagyszerűen készítik, s ne csodálkozzunk, ha a gulyást is odasorolják a tradicionális cseh étkeket, akár levesként, akár pörköltként tálalják, mint az osztrákok. Mi néha már szégyelljük, ők meg eladják.