RSS Feed

7 bűvös kérdés és válasz az újszülöttekről

napidoktor.hu - 2019. 02. 10. 8:33:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

7 bűvös kérdés és válasz az újszülöttekről

Mikor Baba és Mama hazaérkeznek a kórházból, nagy az izgalom. Azonban a felkészülés ellenére is bőven marad bizonytalanság.

Ne ijedjünk meg, ha számos könyv kiolvasása után is marad még kérdésünk a kis jövevénnyel kapcsolatban. Kételyeinkkel bátran forduljunk háziorvosunkhoz.

1. Hogyan óvjuk meg a csemetét a szörnyű csecsemőhaláltól?
Szakértők szerint a legjobb, ha a hátára fektetjük a picit. Mások azt mondják, egy légzésellenőrző felhelyezésével, nem kell feltétlenül a hátán altatni a babát. Ezt az eszközt azonban egy prevenciós program keretein belül mindenképpen meg kell tanulni használni.

2. Vajon egyből kialakul a kötelék a baba és a mama közt?
Sok szülő megijed, ha nem látja kisbabája szemén a csodálatot és szeretetet az első napokban. Aggodalomra semmi ok! Minden kezdet nehéz, így ebben a szokatlan helyzetben is mindkét félnek szüksége van időre, hogy megnyíljon. Legyünk hát türelmesek!

3. Mikor jön el az első orvosi vizsgálat ideje a hazaérkezést követően?
Az első vizsgálatot általában kéthetes korban végzik a babán, főleg az első szülés esetében. Tájékozódjunk előre a kötelező szűrésekről és oltásokról! Az általános immunizáció két hónapos kor környékén kezdődik.

4. Nem alszik túlságosan sokat a baba?
Az újszülött gyakorlatilag kisebb szünetekkel megszakítva egész nap képes aludni. Ha mégis felmerül bennünk bármilyen kérdés az alvással kapcsolatban, forduljunk orvosunkhoz!

5. Meddig szopjon a csecsemő?
A legtökéletesebb táplálék, legalább az első négy hónapban az anyatej. Jótékony hatásához tartozik, hogy megvédi a picit a fertőzésektől, amire a kezdeti időszakban semmilyen más szer nem képes.

6. Milyen gyakran fürdessük a picit?
Mivel a csöppség alapvetően nem koszos, nem kell túlzásba vinni a fürdetést. Egyes vélemények szerint elég a heti egyszeri fürdetés, de a kényes helyeken természetesen rendszeresen használni kell a megfelelő törlőkendőt. Mások szerint, mivel a baba szempontjából nagyon fontos a rutin, ezért a fürdetést is gyakrabban kell végezni. Legjobb, ha kikérjük háziorvosunk véleményét.

7. Mi van, ha a baba bőrszíne sárgás?
Sok újszülött esetében észlelhető ez a jelenség, hiszen a pici mája még nem fejlődött ki teljesen. Érdemes azonban gyanú esetén ebben az esetben is kikérni az orvos véleményét.
A bébi számára a legfontosabb, mivel már kezdetektől fogva kódolja a mama üzeneteit, a kiegyensúlyozott és nyugodt szeretet. Ezért se stresszeljünk feleslegesen!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ