RSS Feed

Németországi kirándulás

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 09. 21. 17:27:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Németországi kirándulás

A nemzetközi idegenforgalomban főszerepet játszó germán turisták tíz milliói imádják a belföldi üdülést is. Így szeptemberben több ezer magán- és köztulajdonban lévő német kastély közül a - rokokó színháznak otthont adó - schwetzingenin kívül a marksburgit emlegetik igazi attrakcióként.

Politikai szempontból persze az 1780-as években emelt berlini Schloss Bellevue a leghíresebb. Az idén alapkő letételének 135. és átadásának 125. évfordulóját ünnepelő {a Reichstagtól negyedórányi sétával elérhető} "Szép kilátás"-kastély már jó hat évtizede szolgál a (nyugat)német államfők szállás-, illetve munkahelyéül. Jelenleg Frank-Walter Steinmeier elnök dolgozik ott. Ha már a Spree-metropolisznál tartunk elkerülhetetlen, hogy bemutassam a főváros büszkeségét, a 21. század elején restaurált Brandenburgi Kaput, mely a 3,7 milliós city unalomig fotózott pazar szimbóluma. Napóleontól Hitlerig sokan parádéztak alatta, s az 1989 novemberi falomlásnál is főszerep jutott a 18. század végi Tor-nak. Ha porosodó idegenvezetői igazolványommal néha-néha magyar turistákat, barátokat, kollégákat kalauzolok Közép-Európa legnépesebb településén, akkor egyszerre vívódom a nagy tömegű elmesélhető információ és a viszonylag kevés, értékes, régi épület bemutatása között "tátongó űrrel". 

Mert az aranykorát a 20-as évekre datáló Berlinben bizony komoly sebeket okozott a második világháború. S a hitleri terrort követő négy megszállási övezetre osztás, a fal 1961-es felhúzása sem kedvezett az architektúrának. Budapest testvérvárosának keleti fele büszkélkedhet több látványossággal, igaz szintén a volt NDK "Hauptstadt"-jában van elég szemet könnyeztető rútság is. 

(Ennek ékes példája volt a Honecker-Birodalom összeolmása után egyre vacakabb állapotban rogyadozó, a hetvenes években született Palast der Republik: az "Erich lámpaboltjának" becézett egykori DDR Köztársasági Palota, melynek bő egy évtizeddel ezelőtti lebontásával sokan nem értettek egyet. Helyén ma a Humboldt Forum épül.)

A 30 éve megrepedt berlini fal nyomát már csak az 1791-ben elkészült Brandenburger Tor nyugati oldalán az aszfaltba bújtatott macskakö-ív jelzi. Van is elég karambol, mert a bámészkodó autós turisták gyakorta felező sávnak vélik az egykori demarkációs vonalat... Az Unter den Lindenen aztán egymást érik a 18. és 19. századi épületek, igaz itt van a New York-i WT-Center tragédiájának napján átadott új magyar nagykövetségünk is, szemben az elbarikádozott brit diplomáciai központtal. Ott magasodik régi pompájában a ragyogó Hotel Adlon, melynek elődjében többször éjszakázott Marlene Dietrich és Charlie Chaplin. Persze külön-külön. Sétálva a hárfás bulváron percek alatt eljutunk a világhírű Humboldt Egyetemhez, ahol az 1800-as évektől olyan professzorok oktattak, mint Hegel, a (meséikről híres) Grimm nyelvész-testvérpár, tovább Planck és Einstein.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ