RSS Feed

Szélsőjobboldali hátterű elkövető gyilkolhatott

mti - 2019. 06. 18. 9:13:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egy szélsőjobboldali hátterű férfi végezhetett közvetlen közelről leadott fejlövéssel egy magas beosztású tartományi politikai tisztségviselővel a németországi Hessenben, az ügyet magához vonta a szövetségi legfőbb ügyészség - jelentették hétfőn német hírportálok.

Frank-Walter Steinmeier államfő a gyilkosság gyors feltárását sürgette, és a bűncselekményt összefüggésbe hozta az interneten terjedő gyűlölködéssel.

    A Kassel területi államigazgatási hivatal vezetője, Walter Lübcke meggyilkolásával egy 45 éves helyi férfit gyanúsítanak, aki korábban a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) aktivistája volt, és 2009-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert részt vett a Szakszervezetek Országos Szövetségének (DGB) egy május 1-jei felvonulása elleni szélsőjobboldali támadásban. 
    A gyanúsítottnak testi sértés és illegális fegyvertartás miatt is volt már dolga a rendőrséggel a Süddeutsche Zeitung című országos lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk és a Westdeutscher Rundfunk közös tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint.
    A három szerkesztőség közös munkacsoportja és a Spiegel Online hírportál egyaránt úgy tudja, hogy a kiemelt jelentőségű politikai ügyekkel és az állam elleni súlyos bűncselekményekkel foglalkozó szövetségi legfőbb ügyészség átvette a nyomozás vezetését a tartományi hatóságoktól, mert az eddig feltárt adatok megalapozzák a szélsőjobboldali indíttatású terrorizmus gyanúját.
    Ugyancsak hétfőn a szövetségi legfőbb ügyészség a sajtóértesüléseket megerősítve közölte, hogy a nyomozás vezetését átvették a kasseli ügyészségtől. Az eljárás eddigi megállapításai abba az irányba mutatnak, hogy "szélsőjobboldali hátterű" bűncselekmény történt, aminek alapján a gyilkosság "politikai merénylet", és a legfőbb ügyészség illetékességi körébe tartozik - indokolták döntésüket. 
    A közleményükben Stephan A. néven azonosított német állampolgárságú gyanúsítottat a hét végén fogták el Kasselben , és előzetes letartóztatásba helyezték.
    Walter Lübckét, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát június 2-ra virradóra holtan találták családi háza kertjében. Kézi lőfegyverrel, közvetlen közelről leadott fejlövés oltotta ki az életét. A fegyvert nem találták meg, az áldozat nem hagyott hátra búcsúlevelet.
    A 65 éves helyi politikus 2015-ben vált szélesebb körben ismertté, annak révén, hogy erőteljesen kiállt az országba érkező menedékkérők befogadása mellett, és élesen bírálta a menedékkérők előli elzárkózást pártolókat. Állásfoglalása heves bírálatokat váltott ki, halálos fenyegetéseket is kapott. 
    Walter Lübcke a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, 2009 óta irányította a területi államigazgatási hivatalt (Regierungspräsidium, a tartományi kormány és az adott terület önkormányzatai közötti összekötő szerv, vezetője politikai kinevezett), előtte tíz évig képviselő volt a hesseni tartományi gyűlés (Landtag) CDU-frakciójában.
    Az ügyben hétfőn megszólalt Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök, aki a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: a német közelmúlt példái azt mutatják, hogy a bűncselekmény mihamarabbi és teljes körű feltárása a legfontosabb.
    A lap szerint ez egyértelmű utalás a legkevesebb tíz gyilkosságért, robbantásos merényletekért és bankrablásokért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) ügyére. A neonáci terrorista csoport 2000 és 2007 között követett el bűncselekményeket, de csak 2011-ben vált ismertté tevékenysége, miután ketten öngyilkosságot követtek el, a harmadik terrorista pedig feladta magát.
    Azzal kapcsolatban, hogy a Lübcke-gyilkosságot számos kárörvendő, gyűlölködő, az elhunytat a halála után is gyalázó megnyilvánulás követte az interneten, Frank-Walter Steinmeier hangoztatta, hogy "a nyelv eldurvulása" egyenes út a bűncselekmények felé. 
    Egy erőszakos bűncselekmény áldozatául esett ember szidalmazása miatt nemcsak felháborodni kell, hanem valamennyi jogállami eszközt megragadva küzdeni is azért, hogy a közösségi portálokon is büntessék a gyűlölködést és az erőszakra uszítást - mondta az államfő.
    Angela Merkel kancellár egy más ügyben tartott tájékoztatón kiemelte, reméli, hogy sikerül a lehető legmaharabb feltárni a gyilkossági ügyet. Ezért "nagyon fontos" fejlemény, hogy a szövetségi legfőbb ügyészség magához vonta a nyomozás irányítását - mondta a kormányfő.

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ