RSS Feed

Ritka oldtimerek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 05. 27. 12:23:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ritka oldtimerek

Hitlertől Kohlig valamennyi berlini, bonni kancellár Mercedes Benz-zel suhant. Naná, hogy sofőrrel, testőrrel! A 66 éve elhunyt diktátor, Sztálin elvtárs az amerikai limuzinokat favorizálta. Golyóálló, 12 hengeres Packardjának rokontípusai ma is lázba hozzák a gyűjtőket.

A háború utáni nyolcadik kancellár(nő), Angela Merkel első nyugati kocsija egy VW Golf volt - a berlini fal ledőlése után. 2019-ben főleg Audi A8-as limuzin fuvarozza a német kormányfőt és a brit királyi család több tagja is ezt a márkát kedveli. Lady Diana tragédiája óta a Mercedes már nem annyira menő a Brexitre készülő monarchiában. Bezzeg az örökifjú, tavaly tavasszal 2024-ig újra megválasztott moszkvai vezér, Vlagyimir P. nem unja a páncélozott (nem vörös) csillagos típust. Pláne, hogy már a Szovjetunióban is szép hagyományai voltak a tágas modelleknek. A 66 éve elhunyt diktátor, Sztálin elvtárs az amerikai limuzinokat favorizálta. Golyóálló, 12 hengeres Packardja ma is lázba hozza a gyűjtőket.

De hazai gyártású, ZIS-115-ös batárral is látták suhanni a Kreml rettegett fura urát. Nyikita Hruscsov modernebb – zárt és nyitott – ZIS-111-essel gurult. A fedetlen modell ünnepi komfortjába az űrből 1961 áprilisában visszaérkezett Jurij Gagarin is belekostolhatott szeretett főkommunistája társaságában. S milyen autócsodák parkoltak még anno a moszkvai mélygarázsban? Egy Cabrio Horch-951A és egy Cadillac Fleetwood 75-ös. De Mercikből sem volt hiány: e nyugatnémet márkát Leonyid Brezsnyev is tisztelte. Kinek két Rolls-Royce ugyancsak rendelkezésére állt, midőn a szovjet nép legszerencsésebb lányai, fiai Zaporozseccel, Moszkviccsal, Zsigulival és Volgával rótták az utakat a 70-es években.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ