RSS Feed

Sportos elszámolás

Dalia László - 2019. 05. 27. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sportos elszámolás

Egy ideje dől a pénz a sportba, stadionok, sportcsarnokok, edzőközpontok, pályák épülnek és telik külföldi edzőtáborokra, légiósokra és világhírű edzőkre is. A sportágak, klubok vezetőinek többsége elégedetten hátradől és úgy gondolja, hogy ez mindig így lesz, a leltár ráér.

Könnyű lenne a focival kezdeni a sort, hiszen a minap maga az MLSZ elnök mondta el dühösen, hogy micsoda pazarlás megy végbe, a szerződtetett játékosak fele pályára sem lépett, többségük külföldi, s szépen megfizetik őket. Holott a tao-pénzt eredetileg az utánpótlára szánták, de nem azt szolgálja. Az NB III-ban sok játékos úgy kapja a fizetését, hogy utánpótlás edzőnek van bejelentve. Kiskapuban persze mindig jók voltunk. A kézilabdában, kosárlabdában  sem sokkal jobb a helyzet, tehát igazságtalan lenne csak a magyar focin élcelődni. Hiába épültek, működnek akadémiák, ha a sok közepes szerb, horvát, szlovén, szlovák, amerikai játékos elfoglalja a helyet, s így a magyar utánpótlás nem juthat labdához. A magyar férfi kézilabda válogatott alapemberei a kispadon ültek tavaly a veszprémi csapatban, miközben edzőjük (Vranjes) a válogatottat is vezette. És nem ezért bukott meg. A nőknél pedig sokszor az FTC-nek drukkoltunk, mert a Győrben már csak elvétve találni magyar játékost. A Siófokban pedig nincs magyar, úgy nyertek EHF kupát, hogy legfeljebb a szertáros tud magyarul. Ez kétes dicsőség, s talán valamit jelez, hogy a magyar kézilabda szövetség nem képviseltette magát a döntő mérkőzésen.

És vannak sportágak, ahol az eredmények sem jönnek, sőt a bőség szaruján már összevesztek. A magyar teniszvilág két táborra szakadt, s nehéz eldönteni, hogy pazarlásnak vagy tudatos építkezésnek vagyunk tanui. Az eredmények egyelőre  a kritikusokat igazolják. Az is komoly jelzés, hogy a MOB elnöke a minap azt találta mondanai, semmivel sem állunk jobban, mint a Riói olimpia idején. És hát emlékezzünk, ha Hosszú Katinka és Kozák Danuta nem lett volna ott a braziliai olimpián, akkor minden idők leggyengébb eredményével kullogtunk volna haza. Persze, halllottunk önkritkus véleményeket is, sőt néhány szakember már azt mondta, hogy a bőséges pénzáldás rontani is tud a helyzeteten, a lelkes edzők elmaradnak, ellenben előkerülnek a megélhetési szakemberek.

Szép dolog, hogy az olimpiai-, világ- és Európa bajnok magyar sportolókat szépen díjazzák, még a mértéken sem érdemes vitatkozni, ellenben a gyenge teljesítményt, a pályára lépést nem kéne busásan honorálni. Ez ugyanis igazságtalan a többi magyar polgárral szemben, hiszen az ő adójuk bánja, és az amúgysem acélos magyar mentalítást sem erősíti. És mindaddig érdemes időről-időre leltározni, amig a szomszédban időről-időre nagy tehetségeket nevelnek, tizedannyi pénzből, tip-top stadionok nélkül.


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ