RSS Feed

Magyar diplomafilm a cannes-i fesztiválon

Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap - 2019. 04. 22. 17:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magyar diplomafilm a cannes-i fesztiválon

A 72. Cannes-i Filmfesztivál Moldovai Katalin AHOGY EDDIG című rendezői diplomafilmjét meghívta a Cinéfondation válogatásba, mely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. A 24 perces alkotás a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült, története során egy idős nő életébe pozitív fordulatot hoz egy tragikus hír.

A május 14-én kezdődő cannes-i filmfesztivál kihirdette a vizsga- és diplomafilmeket felvonultató Cinéfondation válogatást. A rangos programba Moldovai Katalin Ahogy eddig című 24 perces alkotása is meghívást kapott, mely a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgóképművész mesterképzésén készült. 

A remény az, ami értelmet ad életünknek. A film összes szereplője – középpontban az idős és nagyothalló Margittal és lányával, Judittal – egy reményt adó kegyes hazugság részese lesz, amikor Margit megbetegszik. Ez a hirtelen jött esemény változást hoz mindkettőjük életében és egy új kezdetet is a kapcsolatukban. 

Az Ahogy eddig főszerepeiben Venczel Vera és Tóth Ildikó látható. A film Tóth Krisztina azonos című novellájából készült, a forgatókönyvet Moldovai Katalin Palóczi Zitával közösen jegyzi, az operatőr Táborosi András volt, a vágó Soltész Orsolya, a gyártásvezető Makkos Zsófia. A diplomamunka során Moldovai Katalin témavezetője Balogh Zsolt volt.

Moldovai Katalin (1982, Dés) a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett Filmművészet és média szakon, majd a Budapesti Metropolitan Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol az Ahogy eddig című alkotással diplomázott. Tanulmányai alatt több rövidfilmet készített (Szezon után, A barátkozás lehetőségei, Burok, Jegyesek), jelenleg az MTVA Mecenatúra támogatásával Szántó Sándor református lelkészről és egy havasalföldi magyar közösségről forgat dokumentumfilmet.

A cannes-i Cinéfondation zsűrijének elnöke idén Claire Denis francai író-rendező lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja és Szentpéteri Áron filmjei szerepeltek.


Ahogy eddig / As Up to Now (2018, METU diplomafilm, 24 perc, HD) 
Rendezte: Moldovai Katalin 
Forgatókönyv: Palóczi Zita, Moldovai Katalin 
Fényképezte: Táborosi András, Vágó: Soltész Orsolya, Hang: Kerekes Gábor, Balogh Péter  
Szereplők: Venczel Vera, Tóth Ildikó, Söptei Andrea, Lovas Rozi, Fehérvári Péter 
Gyártásvezető: Makkos Zsófia 
Gyártó: Budapesti Metropolitan Egyetem 
Témavezető: Balogh Zsolt  


Fotó:
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ