RSS Feed

Nemzeti Filharmonikusok: lélekmelengetés Esz-dúrban

Tóth Tibor - 2019. 03. 19. 13:00:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Nemzeti Filharmonikusok: lélekmelengetés Esz-dúrban

Lélekmelengetés Esz-dúrban korunk egyik legjelentősebb gordonkaművészével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén március 22-én, a MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A New Yorkban élő Jan Vogler napjaink egyik legjelentősebb gordonkaművésze. A német muzsikus húszévesen lett a Drezdai Staatskapelle szólamvezetője, több mint húsz éve pedig szólistaként járja a világot. Mesés hangú (és értékű) Stradivari hangszerén a zeneirodalom valamennyi nagy művét eljátszotta már. Március 22-én a MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben találkozhat vele a magyar közönség.

Jan Vogler a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közös hangversenyén megszólaltatja a francia romantikus szerző, Saint-Saëns alkotását, amely különleges helyet foglal el repertoárjában. Szintén felcsendül egy másik franci klasszikus zeneszerző műve is, melyet éppen Saint-Saëns szellemi vezetésével kezdtek újra felfedezni. A 19. második felének francia klasszikusait ugyanis, többek között Rameau-t évtizedekre elfelejtették, és csak a 20. század végén csodálkoztak rá zenéjének eredetiségére és változatosságára. 

Ezen stílusjegyek valóságos tárháza A gáláns indiák című operából készült zenekari szvit, mely a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén felcsendül. Az est második részében Hamar Zsolt a német romantikus szimfonikus zene egyik legnépszerűbb alkotását vezényli. Bruckner, a szerény osztrák szerző nagyszabású, magával ragadó mesterműve a 4. szimfónia, tele lélekmelengető dallammal és átható erővel. Igazi kihívást jelent a zenekarnak, semmihez sem hasonlítható akusztikai élménnyel ajándékozza majd meg a közönséget.

Rameau A gáláns indiák – szvit
Saint-Saëns I. csellóverseny (a-moll), op. 33
Bruckner IV. szimfónia (Esz-dúr)

Közreműködik:
Hamar Zsolt karmester
Jan Vogler gordonka
Nemzeti Filharmonikus Zenekar


Fotó: Jim Rakete
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ