RSS Feed

Berlin-Grunewald romantikája

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 02. 17. 8:45:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin-Grunewald romantikája

Akik napjainkban először keresik fel a 29 esztendeje újraegyesített Németország fővárosát, azok gyakran meglepődnek, hogy mennyire „vizes”, zöld metropolisz Berlin. Mintha nem is az öreg kontinens szívében barangolna a messziről (?) jött vándor.

Tiergarten kerület a 3,7 milliós metropolisz belvárosában kényezteti a polgárokat. Míg a több, mint 3 ezer hektáros erdőség, Grunewald a német „Hauptstadt” dél-nyugati részén fekszik. A kutyás és ebtelen berliniek kedvelt, tavakban gazdag kiránduló helye évszaktól függetlenül kellemes kikapcsolódást ígér. Legrégebbi épülete a II. Joachim választófejedelem számára 1542-től emelt „zöld erdei” vadászkastély. A Jagdschloss Grunewald-ot a 17. századtól átépítették, a reneszánsz stílust a barokk váltotta fel.

A nudista strandolók, családos túrázók, sportolók, lovasok körében is népszerű Grunewald vaddisznóknak, őzeknek, mókusoknak, vadkacsáknak és más állatoknak is otthont ad. Pecásokkal ritkán tlálkozni. A természetvédelmi terület panorámája a Grunewaldturmból (eredetileg Kaiser-Wilhelm-Torony) élvezhető a leginkább. A közel 80 méteres domb, a Karlsberg tetején 1898-ban adták át az I.Vilmos császár emlékét idéző 56 méter magas kilátót. A torony lábánál hangulatos kertvendéglő fogadja az erdei szexben, sétában, kocogásban, eblegeltetésben, bringázásban - télen sífutásban - megfáradt kirándulókat.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ