RSS Feed

Erdély - túrabakancsban

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 02. 07. 17:07:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Erdély - túrabakancsban

A határontúl íródott legszínvonalasabb magyar nyelvű szakkönyvek között tartják számon Vofkori László: Utazások Székelyföldön című kötetét. A 13 ezer négyzetkilométeres erdélyi régióról szóló, képekkel illusztrált mű második kiadását vehetjük már kézbe e hetekben.

Romániában a Székelyföld domborzatának nagy részét a Keleti-Kárpátok belső vonulatai és előhegységei alkotják. Nyugaton az Erdélyi-medence dombságai találhatók. E tájak egyik legjobb ismerőjeként, csoportokat is vezetve, évtizedek tapasztalatát, tudását összegezte kötetében Vofkori László {1944-2008}. Profi útvonaltervek szerint halad Székelyföld bebarangolásában. A jó 600 oldalas mű a szerző saját képanyagával van illusztrálva, s a legalaposabb munka következő utunkhoz - a Pro-Print Könyvkiadó (Csíkszereda) és a Xantusz Könyv (Budapest) jóvoltából.
A változatos természeti sajátságokkal jellemezhető erdélyi középtáj gyógytényezői, műemlékei és más látnivalói, a népélet hagyományai mind-mind igen jelentős idegenforgalmi értéket képviselnek. Ezernyi élmény, hangulat alakítja viszonyunkat, mindennapi kötődésünket Székelyföld jellegzetes vidékeihez. A hegykoszorú, a folyóvizek és tavak, az erdők csodálatos tájképet varázsoltak Erdély délkeleti sarkában. A Maros és az Olt, a Küküllők, a Homoródok, a Vargyas, a Kormos, a Barót vize, a Feketeügy és mellékágai romantikus völgyeiben szorgoskodik a székely nép, a Tatros felső folyásánál pedig a csángók üzengetnek Belső-Erdély felé. Székelyföld népi építészete, a képző- és iparművészeti emlékek, a néprajzi értékek nemzeti örökségünk pótolhatatlan kincsei.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ