RSS Feed

Csütörtöktől Berlinale

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 02. 05. 17:10:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

    Csütörtöktől Berlinale

Február derekán, a 69. Berlinale zárógáláján megtudjuk majd, hogy ki nyerte az idei Spree-parti, nemzetközi filmfesztivál fődíját. Mivel magyar alkotást nem válogattak be 2019-ben a versenyszekcióba, türelmesen várhatjuk az eredményhirdetést.

A február 7-én rajtoló szuper buli mintegy 400 friss alkotása közül kevesebb, mint másféltucat esélyes a nagyfilmes arany, illetve ezüst maci díjra. Ezekhez a 69. Berlinalén smaci is jár majd. A szombat esti zárógála bő ezer vendége között, szinte a Föld valamennyi állama képviselteti magát: emitt sztárok, amott kezdő színészek, rendezők, forgatókönyvírók. Így volt ez az elmúlt évtizedekben is, midőn húsz esztendeje  Shirley MacLaine kapott életműdíjat a Spreenél.

Immáron hatvanhárom éve dolgozik nemzetközi zsűri a leghíresebb németországi fesztiválon, mely a fal 1961-es felhúzása után egyértelműen West-Berlin legkiemelkedőbb kultúrális-társadalmi rendezvényévé fejlődött. A 60-as évek (hézagos) sztárlistája is impozáns. A szigetváros vendége volt Gloria Stewart, az idén áprilisban 86. születésnapját köszöntő Jean-Paul Belmondo, valamint Sidney Poitier, Charles Aznavour, Alberto Sordi, Michelangelo Antonioni, Claudia Cardinale és az 1999-ben életmű Arany-Medve Díjjal jutalmazott Shirley MacLaine. A 70-es években komoly változást jelentett, hogy a Cannes-i és a berlini filmfesztivál konkurenciacsatájának jegyében, az addigi nyári időpontról a tavasz küszöbére került át a Berlinale, mely idén február 7-én startol.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ