RSS Feed

69. Berlinale

Mogyorósi Géza - 2019. 02. 07. 8:00:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 69. Berlinale

Február derekáig tart a berlini filmfesztivál, melyen 1956 óta dolgozik nemzetközi zsűri. E napokban az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche a maciosztó ítészcsapat frontasszonya. Remek döntés!

Idén többek közt német, belga, dán, horvát, szerb, izraeli, mongol, brazil versenyfilmek kényeztetik a Berlinale publikumát. A medve szobrocskára esélyes tizenhét egész estés produkció között 2019-ben – sajna – nincs magyar alkotás, ám más szekciókban felbukkannak művészeink. S vigasztaló lehet a múltba révedés is!

Hatvanhárom esztendeje dolgozik nemzetközi zsűri a leghíresebb németországi fesztiválon, mely a fal 1961-es felhúzása után egyértelműen West-Berlin legkiemelkedőbb kultúrális-társadalmi rendezvényévé fejlődött. A 60-as évek (hézagos) sztárlistája is impozáns. A szigetváros vendége volt Gloria Stewart, Jean-Paul Belmondo, Sidney Poitier, Charles Aznavour, Alberto Sordi, Michelangelo Antonioni, Claudia Cardinale és az 1999-ben életmű Arany-Medve Díjjal jutalmazott Shirley MacLaine. A 70-es években komoly változást jelentett, hogy a Cannes-i és a berlini filmfesztivál konkurenciacsatájának jegyében, az addigi nyári időpontról a tavasz küszöbére került át a Berlinale.

Bő negyven esztendővel ezelőtt, Magyarországon is szenzációnak számított, hogy Mészáros Márta „Örökbefogadás” című alkotása Berek Katival a főszerepben besöpörte a fődíjat. Azóta meghódította Közép-Európa legnépesebb városát (a kétszeres ezüst macis) Szabó István, Jancsó Miklós, Szabó Ildikó (Zazi), Simó Sándor, Tompa Gábor, Gödrös Frigyes, Gothár Péter, (az 1994-ben a rövidfilm kategóriában Arany-Medvét kapott) Cakó Ferenc, Kamondi Zoltán, Moldoványi Ferenc, Szomjas György, Fliegauf Benedek és Mundrucó Kornél is.

A magyar névsor tovább bővül: az ifjú színészek Shooting Star szekciójában a harmadik évezred elején Gryllus Dorka képviselte hazánkat. A tehetséges színésznő napjainkban már a igazi sztár Nyugat-Európában. 2017. február 18-án pedig Enyedi Ildikó vehette át a 67. Berlinale fődíját, a csillogó Arany-Medve szobrocskát, a szívbemarkoló „Test és lélekért”, melyet azóta számos ország vásárolt meg, többek közt az NSZK is. Gratulálunk, várjuk a 2019-es sikereket!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ