RSS Feed

Szivatástudat

Csontos Tibor - 2019. 02. 08. 8:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szivatástudat

Mondják, az udvariasság a másik ember figyelembe vétele. A közlekedés kulturálatlanságában, erőszakosságában már régóta nem tetten érhető mindaz, amit oly szépen körülírt valaki a másik ember figyelembevételének meghatározásával. S vannak a közszolgáltatásnak oly szférái, melyeknek az ilyen tartalommal megtöltött udvariasság ugyan nem kötelező, mégis elvárható tartozékai. Jutott mindez eszembe két, minapi történésről a vasúti és az autóbuszos közlekedésről. Is.

Egy "kedves kalauz hölgyről" szólt a közösségi oldalas bejegyzés, aki a közzétett történet szerint a lejárt személyi igazolványa miatt leparancsolt a vonatról egy hetvennégy éves nénit. A szivatástudattal, akarom mondani hivatástudattal megáldott vasúti közeg emiatt olybá vette, hogy a nénike jogtalanul vette igénybe a vasúti viszonylatot, mert nem tudott felmutatni érvényes fényképes igazolványt ami az ingyenes utazásra jogosítja. Valami nyilván azt súgta neki, hogy egy bliccelni kívánó és magát szépkorúnak elmaszkírozó tinédzser akarta ingyen használni a vasúti viszonylatot és ráadásul még ezzel a minden bizonnyal talált vagy lopott,  lejárt szavatosságú személyi igazolvánnyal kívánta megkárosítani az állami vasúttársaságot Budapest és Tápiógyörgye között. 

Ki is jelentette izibe' - legalábbis a facebookos sztori szerint -, hogy amennyiben a néni nem veszi meg a helyszínen a vonatjegyet a kiszabott pótdíjjal együtt, akkor bizony nem indul tovább a szerelvény. Egy szó, mint száz, ha nincs jegy, nem veheti igénybe tovább a vasúti társaság szolgáltatását és bizony akkor le kell szállnia. Kiderült, a nénikénél nincs ennyi pénz, úgyhogy leoldalgott a szerelvényről. Egy valóban kedves házaspár viszont az elbeszélés szerint visszahúzta a vasúti kocsi peronjára és felajánlották, hogy megveszik neki a jegyet. Így is történt, s egy hozzászólásból még azt is megtudtuk, hogy a kalauzhölgy úgymond, "  ezek után még a jólelkű utasokat kezdte piszkálni, hogy miért vettek a jegyet a néninek.". A néninek, aki életkoránál fogva ingyen utazhatott volna, csak hát történt, ami történt. 

Tudjuk, persze, hogy tudjuk, a kalauzhölgy az üzletszabályzat betartásával, arányosan járt el, csak a munkáját végezte, a kötelességét teljesítette, márpedig a szabályok nem ismernek érzelmeket, empátiát, toleranciát, ahogyan a történetünk kalauzhőse sem. Számára csupán egy érvényes személyi igazolvány hitelesít életkort, az ilyesfajta okiratnak az érvényessége igazolhatja csupán a rajta szereplő születési dátumot. Számára nyilvánvaló volt, hogy egy lejárt érvényességű személyi igazolványon a születési dátum is lejárt érvényességű, ha úgy tetszik, hamis. Azért a happy end megvolt, a MÁV elegánsan tette helyre a kalauzhölgy körül nem tekintését: személyesen, virágcsokorral és csokoládéval kért elnézést a kellemetlen helyzetbe hozott idős utasától. Kellenek is az imázsjavító gesztusok a munkaerőre is váró cégnek. Legyen a munkatársunk! - hív a vasút, vár a MÁV, de mi tagadás,  Mrs. Szivatástudatnak nem szívesen lennék a munkatársa. 

Miként Mr. Szivatástudatnak sem, aki ugyancsak egy közösségi oldalon olvasható történet hőseként szerepelt. Zsámbéki buszmegállóban várakozott egy kisfiú, aki iskola után sietett a buszhoz, de közben megcsúszott a jeges úton, elesett, arca, keze megsérült, a ruhája sáros lett. Még inkább alig várta, hogy hazaérjen a tizenkét kilométerre lévő otthonába, csakhogy a Volánbusz járatának sofőrje, állapotát látva, nem engedte felszállni a járműre. A gyerek pedig ott maradt a megállóban, sárosan, sérülten, mínusz fokokban. Az édesanyja felháborodott a sofőr embertelenségén, igazán megtehette volna, hogy ilyen állapotban is felengedi a gyereket a buszra, s legfeljebb megkéri, tekintettel a sáros ruhájára, ne használja az üléseket, hanem bírja ki állva azt a kis távolságot. A mi kommentünk e történet olvastán is ugyanaz, mint fentebb, de tudomásul vesszük, hogy a szivatástudat még győzelemre áll. 
Fotó: lira.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ