RSS Feed

Handlébiznisz

Váczy András - 2019. 02. 04. 8:00:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Handlébiznisz

Évindító szokás megsaccolni a gazdaság alakulását. Szabadjára eresztik képzeletüket jósok, látók, ősi és modern jövendőmondók, profi pénzügyi szakemberek, és próféciákkal teli a padlás. Érti is, meg nem is a mezei állampolgár. Közgazdászok az elmúlt év mérései alapján vezetik elő elméleteiket, megegyezve abban, hogy a gazdaság akkor nő, ha van fogyasztás. Ez már valamivel világosabb, de hogyan is?

Ha mondjuk, nagy a sürgés-forgás a piacon, élelmiszerboltokban, vesznek népek zöldséget, gyümölcsöt, húst, akkor semmi baj. De nem mindegy, ki, hol és mire költi pénzét. Belemélyedve a fogyasztás körülményeibe, a mérések árnyalt képet adnak a társadalom rétegződéséről. Fővárosi szinten, teszem azt, az, aki az Andrássy úti extraluxus üzletekbe tér be, a zsírgazdag felsőrétegben tengeti fényűző életét. Az, aki plázákban kóricál (nem tuti, hogy vásárló, kint zimankó, benn meleg, és a kalickaszerű boltokban álmosan ásít az eladó, jobbára árzuhanáskor meg Black Friday-kor tolonganak) a középrétegbéli. Az pedig, aki használt és kifutó boltokban shopingol, ide is meg oda is sorolható. (Az, aki sehol, semmit nem vesz, az mélyszegény, és kiesik a felmérésből.)
A használt cuccfan sokszínű merítés, lehet vegyesen nő és férfi, agg és ifjú, módos és csóró; többszörösen motivált: olcsó a holmi, gátlástalanul lehet turkálni, „vak tyúk is talál”, frissen érkezett bálavarázs, a „szomszéd is itt akadt a cukira”, és így tovább.
Olyan markáns jelenségegyüttes a second hand, hogy történelme van. Archetípusa a göncökkel vándorló handlé (ném.-jiddis; használt cikkek adásvételével foglalkozó kereskedő – Bakos Ferenc Idegenszavak és kifejezések szótára). Amikor a pesti bérházak udvarain felhangzott az „Ószeres, itt az ószeres”, a lakók kizúdultak a gangra, aztán le az udvarra „csencselni”.  Múlt az idő, piacokon tömörültek a zsibárusok mint a szocializmus építése közben megtűrt magánszektor kiskereskedőinek (KISOSZ) alsófokú leágazása, bázisuk pedig a kultikus Ecseri piac, népiesen a Tangó volt. (Nem volt ám azért lepukkadt bolhapiac, én ott vettem az első farmeremet, a farmerek farmerét, a Levi’s 501-est. Bizony.) Rendszerváltást követően kikötözött jó messzire, a Nagykőrösi útra, profilja műtárgy- és turistacsaliirányban mozdult el. Üresen kongott a belvárosi használtcucc market. Nem sokáig. Az Erzsébet híd-Baross tér városi főútvonal Astoriáig ívelő szakasza Kossuth Lajos utcai különállással képezte az elegáns üzleti negyedet, ma bedeszkázott, lemeszelt portálokkal mélyrepülésben; polgári-értelmiségi levegő lengett a Rákóczi úton a Blaháig, hellyel-közel ma is; onnan a Keletiig erősen köznépi fíling dominált. Ma is. Erre a terepszakaszra fészkeltek be a báláscuccboltok.
A Józsefvárosi oldalon a Keletitől ilyenek: „Használt Ékszer”, „Könyvdiszkont” szenzációs könyvkiárusítással, költségkímélő vegyes „Aprócikkek”, „Háda Kids” csemeteöltöztető (véletlenül éppen mellette nemiérésre figyelmeztető-felhívó Sex Shop), „Humana” használt ruházat villogó táblával: Ma minden darab max. 950!, „Cream Outlet” használt ruha kiárusítás Union Jack zászlóval turbózva, „Home Diszkont” drink, coffee, sweets, souvenir felhozatallal, „TandT Szupermarket” ezer apró kínálkozó encsembencsemmel, „Páratlan” alig hordott lábbelibolt, portálját surranóperformansz díszíti bakancstól papucsig. 
Beékelődnek a turkálósorozatba pub-ok (jó üzletre inni kell) és attól, hogy a kihagyhatatlan cuccról a kuncsaft le ne maradjon, hiszen percek alatt elkapkodják, zacik mentik meg (gyűrű, karkötő becsengetve, oszt’ uzsgyi). 
Tessék-lássék: a modernkori handlébiznisz virágzik. És ha a közgazdászok szerint a gazdasági fellendülés (dübörgés!) motorja a fogyasztás, akkor gond egy szál se. Az pedig, hogy viseltes-kifutott-olcsó holmira cuppan a nép, hát istenem. Azt nem mérik… 

Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ