RSS Feed

A hálátlan idegen

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 02. 01. 8:32:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A hálátlan idegen

Irena Brežná ezeddig jó féltucat nyelvre lefordított regénye, A hálátlan idegen 2012-ben elnyerte a Svájci Konföderáció Irodalmi Díját. A pozsonyi Anima Társaságnak köszönhetően immáron magyarul is kézbe vehetjük a kötetet.

A budapesti Xantusz Könyv forgalmazásában már Magyarországon is megvásárolható -  Vályi Horváth Erika remek fordításában - Irena Brežná nemzetközi sikert arató regénye. A mű „nem csupán lebilincselő olvasmány, hanem egy olyan asszony éles és pontos portréja is, aki 1968-ban, a szovjet csapatok bevonulása után kénytelen elhagyni hazáját. A szerző Csehszlovákiából családjával Svájcba menekül. Egy jobb világot keres, de a befogadó alpesi államban tapasztalt ridegség hatására identitása megtörik“ - olvasható a 156 oldalas pozsonyi kötet ajánlójában.
Az aktuális, európai migránshelyzet kapcsán különösen érdekes a keletről nyugatra szökött nő visszaemlékezése... „Ha nem tetszik itt, nyugodtan hazamehetsz!” – hangzik a svájciak tanácsa. Hogyan talál otthonra az idegen országban, képes-e meglelni új identitását anélkül, hogy a régiről lemondana? Irena Brežná a szép és a szörnyű dolgokból egyaránt könnyed, remek képeket alkot.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ