RSS Feed

Kurszki intő

Dalia László - 2019. 02. 01. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kurszki intő

Máig nem tudni, mi okozta a Kurszk orosz atomtengeralattjáró balesetét. A robbanás után viszont több matróz életben maradt, de hiába ajánlottak a nyugatiak segítséget, az orosz vezetők nem fogadták el azt. Első hallásra érthetetlen a történet, de egy új filmből, amit Robert Moore könyve alapján forgattak, persze nem Oroszországban, megdöbbentő kép bontakozik ki a XXI. századi Oroszországról..

Egy könyv, egy film nem árulhat el egy országot, s mégis. A szovjet kommunizmus után több évtizeddel, az orosz haditengerészet, a hadsereg és az állam csúnyán levizsgázik. és maga Putyin is, aki akkor már hatalmon volt. Hiába várják a  tengerészek, hogy megmentsék őket és a hozzátartozók is hiába könyörögnek, lesajnálják őket és fontosabb a büszkeség, miután egy épkézláb mentőhajójuk sincs, mintsem elfogadják a  nyugati segítséget, s  megmentsenek két tucat honfitársukat. Ez az ami elfogadhatatlan, ez a szenvtelen magatartás, amit nem lehet kimagyarázni, amely szembe megy mindennel, ami humanista és európai. Az amerikai filmekben néha patetikusan hat, hogy az utolsó amerikait is ki akarják hozni az ellenség karmaiból, s hihetetlen áldozatokra is képesek, de elhisszük nekik, mert ők valóban így gondolkodnak.

Csernobilt nehéz elfelejteni, hiszen azt is titkolták a szovjetek. Egy svéd mérés után kelt szárnyára a hír,s előbb a nyugati sajtóból tudtuk meg, hogy radioaktív felhők szállnak Európa fölött, mert igazodni kellett a szövetségeshez. Ám azóta más időket élünk és nem kell behódolnunk senkinek. S nem szabadna azokhoz dörgölőzni, akiknek az emberélet semmit nem jelent, s birodalmi érdek mentén politizálnak, épp úgy semmibe veszik az emberi jogokat, mint kommunista elődeik, akik több millió embert hagytak éhen halni, valamint elpusztulni a Gulágon.Vajon, akik a mostani elvtelen politizálást a szavazatukkal támogatják, tudják-e, hogy merre indult el az ország, milyen barátokat szedünk össze önként és dalolva? Ha az ő fiaikat hagynák a  tenger mélyén meghalni, miközben néhány tengeri mérfölddel odébb arra vár néhány hajó, hogy kimentse őket, újra ezt a rendszert erősítenék meg?

Meglehet, Brüsszelben néha rosszul gondolnak bizonyos dolgokat, bürokraták is dolgoznak arrafelé, de hogyan lehet reggeltől estig őket ostorozni és Moszkvában, Isztambulban, Pekingben barátkozni? A nemzeti újságírók nagyot tévednek, a nyugatiak nem lenéznek bennünket, hanem túlságosan is elnézőek velünk szemben. Amúgy egy rendes klubban nem sokáig tűrik meg azokat, akik köpködnek és inkább a szalonképtelen fiúkkal barátkoznak, akik a kerítést ledöntve szeretnének egyszer bejutni.Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ