RSS Feed

1973: németek az ENSZ-ben

Mogyorósi Géza - 2019. 02. 02. 8:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

1973: németek az ENSZ-ben

Októberben lesz az újraegyesítés 29. évfordulója. Arra már kevesebben emlékeznek szerintem, hogy az NDK-t és az NSZK-t csupán 17 esztendővel korábban, 1973-ban vették fel az Egyesült Nemzetek Szövetségébe (United Nations Organization/UNO/ENSZ).

A müncheni Marienplatzon, a drezdai Zwinger környékén, a frankfurti repülőtéren és a berlini Unter den Lindenen 2019-ben is otthonosan mozognak a turisták, köztük a magyarok is. Hiszen az idén alapításának 70. évfordulóját köszöntő NSZK az öreg kontinens szívében fekszik. Európa forgószínpada az 1990 októberében újraegyesült Németország, mely maga is kétszer megforgatta a világot a 20. század első felében. A helybéliek és a külföldiek lelkében különösen az 1945 májusában véget ért vérzivatar hagyott máig nehezen gyógyuló sebeket. Bármerre is járjunk - a Magyarországnál négyszer nagyobb NSZK-ban – a múzeumok falain kívül és belül is visszaköszönt a harcos múlt.

Pedig a Grimm és Humboldt testvérek, Kant és Heine, Goethe és Schiller szülőföldjén barangolva ritkán látni egyenruhásokat: Poroszország sem létezik már (hivatalosan 1947 óta). Ma az élet, a természet, a kultúra és a technikai vívmányok szeretete sugárzik a vándor felé. A Hanza-városok tengerparti romantikája éppúgy turisták millióit csábítja Lübeck, Hamburg, Rostock vidékére, mint a világhírű sör Bajorországba, avagy a pompás rajnai bor Mainz környékére. Sokan rokonlátogatásra érkeznek az óhazába: ki gondolná, hogy az USA-ban közel 60 millióra becsülik a német ősökkel büszkélkedőket - köztük az elnököt. És Európától Ausztráliáig a Föld minden csücskében találhatók németek, akik szorgalmukkal, precizitásukkal, néha már tragikomikusan ható „élre vasalt” stílusukkal, rend és tisztaság mániájukkal, autó imádatukkal tudat alatt, letűnőben lévő hagyományokat ápolnak. Ki hinné, hogy az NDK-t és az NSZK-t csupán 1973-ban vették fel az Egyesült Nemzetek Szervezetébe, ahol 2019-től két évig Angela Merkel jóléti országa a Biztonsági Tanácsa - nem állandó – tagja.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ