RSS Feed

Zsír

Csontos Tibor - 2019. 01. 22. 8:00:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Zsír

Néhány éve még a gasztroforradalom mostohagyerekeként emlegették a zsírt, mára pedig politikai reklámhordozót is tisztelhetünk benne. Legalábbis ez derült ki egy minapi nyilvános rendezvényen, amit ama kultikus gigagasztro hely előtt tartottak, amely kultikus gigagasztro hely étlapján soha nem szerepelt és soha nem is szerepel majd a zsíros kenyér, mint olyan. A protestfalatokká előléptetett zsíros deszkákon ugyanis éppen a hungarikumnak számító őrölt pirospaprikával tették láthatóvá a Jelet.

Miként jobb helyeken a kapuccsínó habfedlapját szívecskével ékesítik, ugyanúgy került az említett és ingyenes osztogatott zsíros deszkákra a hungarikumnak számító  őrölt pirospaprikával megrajzolt Jel. A gyermekkorok és házibulik e hagyományos étke ma már retróélelemnek számít, s kétségtelenül visszahoz valamit régen letűnt korok majszolós világából, hangulatából. Ám, hogy hordozója lett a Jelnek, s hogy ilyetén módon politikai állásfoglalás foglalata, lenyomata is lehet, azt a legvadabbul zsíros kenyerező időszakunkban sem gondoltuk volna soha. Az viszont igaz, hogy ezt a  Jelet homáron, libamájon soha nem fogjuk látni, miként kaviárból sem látjuk majd kirakva. Sem vörös, sem fekete kaviárból. Miközben vöröshasú mangalica zsírjából kenhetünk zsíros kenyeret magunknak és káros következmények nélkül rátehetjük a a hungarikumnak számító őrölt pirospaprikából készült politikai billogot is. Már amennyiben így is csámcsogni kívánunk jelenünk történésein. 


A mangalicazsírról ugyanis azt tartják, egészséges, kevesebb benne a koleszterin, úgyhogy a táplálkozási szakemberek bízvást ajánlhatják akár politikai felhordozóknak is. Lassan újra jelbeszéd az életünk és megint túl sok ember van, ki többre nem, csak jelszavakra gondol. És persze, a Jelre, ami már elérte a zsíros kenyerek szintjét is. Stílusosan kézenfekvőnek látszott, hogy a Jelet  a hungarikumnak számító őrölt pirospaprikával tegyék láthatóvá, mert hiszen mindezt mondjuk, lila hagymával megbuherálni kissé bonyolult lett volna. Radikálisabbak talán lemondanak a Jelről és helyette egészben hagyott csemegeuborkából és koktélparadicsomból dizájnolnak valami korunkra jellemzőt a zsíros kenyér jól megkent felületére. 


Ha eltekintünk az említett zsíros kenyerek szándékolt és a proletár nemzetköziség legújabb szimbólumának szerepére pályázó és hungarikumnak számító őrölt pirospaprikával láthatóvá tett Jeltől, hozsannázzunk e politikai uzsonnának. Ez itt ugyanis, ami a zsíros kenyérrel történt a napokban a politikai konstellációnak és e díszítménynek köszönhetően, az nem más, mint a zsíros deszka életpálya modellje.

Felkészül: a sajtos-tejfölös lángos. Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ