RSS Feed

N.B. I

Regös István - 2019. 01. 17. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

N.B. I

Valamikor régen azt hittem, jó, ha közöm van a politikához. Ifjú emberként mindenféle eposzi magaslatokba emelkedve magyaráztam, azért foglalkozom szívesen a politikával, hogy csinálója és ne csupán elszenvedője legyek. Ahogy haladt előre az idő, egyre inkább megtapasztaltam, mert mint tudjuk, legjobb tanító az idő, hogy a politika a politikusok dolga.

Úgy használják benne az embert, mint az élesztőt a kenyérben és csak azt vesszük észre, hogy már megint minden beleegyezésünk nélkül, sőt gyakran ellenünk történik. És a politika olyan undokká válik, mint a sárkányok okádó tüzes nyála. Aztán egyszer csak ez a nép, amelyik megtanult nyelni, nyelni és nyelni, fellázad. Maga sem tudja, miért, miért éppen akkor, miért úgy, de valami olyan történik, amiről csak a költők tudnak írni. Mert ha nagyon fázol, és nem menekülsz védett helyre, vagy nem veszel fel annyi meleg ruhát, ami véd, akkor megfagysz. És ha túl sokan érzik úgy, hogy ha nem csinálnak semmit, megfagynak, akkor szokott valami történni.

Megfagy a Hold

József Attila Tél című versében írja: „Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni / Hogy melegednének az emberek. / Ráhányni mindent, ami antik, ócska, / Csorbát töröttet s ami új, meg ép,  …. Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni / Hisz zúzmarás a város, a berek …/ Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni / És rakni, adjon sok-sok meleget. / Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni, / Hogy fölengednének az emberek!” Most már készülnek a tüzek. Még csak parázslanak a kupacok, még csak kicsik a tüzek, de már egyre jobban fáznak, dideregnek az emberek. Valami ilyesmit érezhetett az utóbbi hónapokban sok ember, köztük Nagy Blanka tizennyolc éves gimnazista lány is.


Első osztály

Az ő névbetűi N.B. és a melléje biggyesztett egyes azt jelenti, hogy ez a lány, akár NB I-es is lehet. Csúnyákat mondott az ország vezetőire, mert indulatos volt, tizennyolc éves, és mert fázott, mint a többiek. Eszébe jutott a lánglelkű költő, a fiatalok új bálványa, vagy újra bálványa, a lánglelkű Petőfi Sándor, aki huszonévesen lett a forradalmak szimbolikus dalnoka. A Mit nem beszél az a német … című versében csak úgy odabiggyesztve ordítja bele a világba, „Foglalod a kurvanyádat, / De nem ám a mi hazánkat! … / Hadat nekünk ők izennek, / Kik egy nyúlra heten mennek.” Lehet, hogy nem mérlegelte így, de Blanka is használta a csúnya kifejezéseket.


Szemérmesen rossz az aktus

Van, amikor nem szemérmeskedhetünk, amikor nem írjuk körül, akár a szeretkezést, akár a dühünket. Móricz, Csokonai, Mikszáth, az erdélyiek gyakran néven nevezték a szexuális aktust és igenis leírták és kimondták, hogy ki, a micsodájával mit csináljon, mert úgy volt igaz. Ez a lány, amikor azt mondta, mit tegyenek az állami vezetők a micsodájukkal saját maguknak, csak a modern szóhasználattal élt, hiszen ma már, ha tetszik, ha nem, a „bameg”, meg a „vazze”, meg egészen kimondva, csak egy kötőszó. De bizony, amikor nagy-nagy tüzet kellene rakni, hogy melegedjenek az emberek, akkor Nagy Blanka diáklány nem minősíthetetlen, piszkos szájú perszóna, ahogy öreg felnőttek próbálják beállítani, hanem egy lelkes, magát megtaláló, a jövő embere. Igen, Blanka NB I-es. Korán került a csatatérre, de csak az ifjúság képes arra, hogy ne féljen. Nem tudom, milyen családból származik, de hogy ott szabadság van, az biztos.


„Lópimpili”

Álszenteskedéssel pedig tele van a padlás, mindennaposak a hírek, hogy a szenteskedő papok, gyermekeket rontanak meg. Még jobb társaságokban is röpködnek a „lóizék”, de lám-lám, én sem írom le. Szóval, hevület nélkül nincs előrelépés, szeretkezni és forradalmat csinálni nem lehet szemérmesen. Ez a kislány, az NB I-es Blanka, ösztönösen tudja, amiről most beszélek. Jó lenne, ha nem hagynák magára, és ha már most nem csalódna a felnőttekben. De mi lenne, ha tőle tanulnának a felnőttek? Jó, nem feltétlenül azt, hogy hová tegyék a micsodájukat, és miként fejezzék be az aktust, de ha nem megy másként, ám legyen! Miként az egyik országgyűlési képviselő arra a kérdésre, hogy „Miért akarják migránsok ezreit betelepíteni?” azt válaszolta, és most mindenkitől elnézését kérek, ez csak egy idézet: „Nem akar senki migránsokat betelepíteni, ha jobban értik így, a lónak a faszát!”


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ