RSS Feed

Az NSZK ötödik kormányfője

Mogyorósi Géza - 2019. 01. 13. 8:00:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az NSZK ötödik kormányfője

Most lenne 100 esztendős Helmut Schmidt, aki 1974 és 1982 között volt az NSZK kancellárja. Kádár Jánossal is többször parolázott a nyugatnémet politikus: 2015 novemberben halt meg. Az egykori bonni kormányfőt kívánságának megfelelően szülővárosában, Hamburgban kísérték utolsó útjára.

Puszta véletlen, hogy Németország legelső női kancellárja is a Hanza-metropolisz szülötte? Látva Angela Merkel 2018 őszi-téli – bölcs, szerény, lassú – kivonulását hazája és Európa politikai színpadáról, mind több közös vonást fedezek fel a CDU elnöki posztjáról (18 esztendő után) leköszönt, a hajdani NDK-ban szocializálódott politikusnő és az erős dohányos, szocdem államférfi között. Az ötödik bonni kormányfő, Helmut Schmidt és Merkel asszony humora is fanyar, de nekem tetszik.
Észak-Németország leghíresebb barokk templomában, a Sankt Michaelisben  2015. november 23-án - éppen egy hónappal 97. születésnapja előtt - vettek végső búcsút a korábbi bonni kormányfőtől. A legendás szociáldemokrata politikus és publicista hamburgi búcsúztatásán részt vett, s németül beszélt többek közt régi barátja, Henry Kissinger az Egyesült Államok egykori külügyminisztere. Joachim Gauck (akkori) államfő és Angela Merkel a berlini szövetségi kabinet irányítója is ott volt az evangélikus főtemplomban tartott megemlékezésen. Azt követőn rendőrmotorosok kísérték lassú menetben a Hanza-város utcáin a Helmut Schmidt koporsóját szállító éjfekete járművet. Sok tízezer polgárnak így volt alkalma végső búcsút vennie az Elba-parti metropolisz nagy szülöttjétől. A Friedhof Ohlsdorfba (temető) érkezés után, az elhunyt hamvasztását követően – szűk családi, baráti körben – helyezték végső nyughelyére a volt bonni kancellár földi maradványait.
Az NSZK ötödik kormányfője 1918-ban, karácsony küszöbén jött a világra. A második világháború végéig katonai szolgálatot teljesítő Helmut Schmidt közel hetven évig volt az SPD tagja. Levetve a Wehrmacht egyenruháját államigazgatási és közgazdasági egyetemi tanulmányokat folytatott szülővárosában. Az Adenauer-korszakban, '53-ban lett a Bundestag ellenzéki képviselője, majd 1961-től négy évig a Hanza-metropolisz belügyi szenátoraként tevékenykedett. Willy Brandt szövetségi kormányában '69-től három esztendeig a védelmi tárca felelőse volt, s 1972-től pénzügyminiszterként fáradozott.
A csúcsra '74-ben érkezett a szocialista tábort, így Magyarországot is jól ismerő Schmidt. Kádár Jánossal bő négy évtizede, Helsinkiben fogott először kezet. Majd '76-ban Bonnban, '79-ben Budapesten tárgyalt a két politikus, sokat téve a kelet-nyugati enyhülésért. Schmidt utóda 1982 végén kereszténydemokrata druszája, Helmut Kohl lett. 1983-tól a tekintélyes Die Zeit című lap politikai kommentátora, majd a nívós újság társkiadója volt. Az 1987-ig Bundestag honatya Helmut Schmidt a 21. században is az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő német közéleti személyiség volt: bel- és külföldön egyaránt. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ