RSS Feed

Könyvespolc: Hanyatló Nyugat

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2019. 01. 12. 17:37:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Könyvespolc: Hanyatló Nyugat

Bihari Zoltán budapesti könyves szakember (Xantusz Könyv) ajánlotta figyelmünkbe a neves román történészprofesszor, Lucian Boia Nyugat-Európa 20. századi sorsfordító eseményeivel foglalkozó - immáron magyarul is olvasható - friss kötetét.

Kolozsvárott, Rostás-Péter István fordításában látott napvilágot A Nyugat hanyatlása című, 120 oldalas szakkönyv. Írója - a Bukaresti Egyetem professzora - megőrzi eddigi státusát. A mérsékelt alapállású (1944-es születésű) megfigyelő rációra támaszkodó alaphelyzetéből nyújt látszólag könnyen felhasználható értelmezési keretet a nyugati (európai) civilizáció hanyatlásának folyamatához.

Mitagadás Boia kijelentései lehangoló jövőképet vetítenek elénk. Hiszen a tudós szerint az öreg kontinens mostani formájában az összeomlás küszöbén áll. Bár elismeri, hogy a jelenlegi világberendezkedés a Nyugat alkotása, amelyet a kereszténység és a világnak e köré való egyesítésébe vetett meggyőződés tett valós konstrukcióvá. Ám Boia meg van győződve arról, hogy ez a civilizáció már kifáradt. Az ötlet nem teljesen új, első ízben Oswald Spengler fogalmazta meg.

Lucian Boia érdeme - a kifinomult esszéíró könnyedségén túl - a gondolatok és ötletek kiegyensúlyozottsága és az emberiség sorsába vetett hit. A román szerző tisztában van azzal, hogy tudása véges, de nem kapitulál. Akkor sem, ha a fáradt és elaggott Európáról elmélkedik, avagy a mindenható és egyben sérülékeny Egyesült Államokat veszi górcső alá, netán a régi (orosz) és új (japán) regionális hatalmak esélyeit latolgatja, vagy a feltörekvő (kínai, brazil és indiai) hatalmak okozta kihívás részleteit elemzi.Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ