RSS Feed

Nincs telt ház a börtönökben

Mogyorósi Géza - 2019. 01. 10. 8:00:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nincs telt ház a börtönökben

Közép-Európa legnépesebb metropoliszában alig 4 ezer rab töltötte a karácsonyt, Szilvesztert rács mögött. Dirk Behrendt (Grüne) belügyi szenátor "régi hagyományt"; emlegetve, már ősszel több tucat foglyot részesített amnesztiában. Vadbarmok nem kerültek szabadlábra, szóval rábólintok én is a tradícióra.

A 3,7 milliós Berlinben évente átlag másfél száz - zömében férfi -  szabadul kicsit korábban, mint az az ítéletében állt. Jól passzol ez a Spree-település középkorig visszanyúló, legendás toleranciájához. A legnagyobb sitt a tegeli reptér közelében van, de híres a moabiti büntetésvégrehajtási intézmény is. A császárság hajnalán, 1881-ben megnyílt börtönnek olyan rangos „vendégei” voltak, mint az egy évszázada, januárban meggyilkolt balodali politikus, Karl Liebknecht, a bolgár komcsik (Moszkvában elhunyt) frontembere, Georgi Dimitrov. Valamint Erich Honecker elvtárs, aki a 30-as években ült ott, majd - mint az NDK bukott vezetője - a berlini falomlás után repetázott. Éppen negyedszázada halt meg chilei emigrációban – e cikkben nem ekézném, noha lenne poénom ezer! 

Hetente párszor elgurulok az egykori brit zóna börtöne mellett. Hivatalos német neve olyan „szép”, hogy idepötyögöm: Justizvollzugsanstalt Moabit (JVA).  A minap egy tömegközlekedési jármű mögött várakoztam a piros lámpánál, s megkacagtatott, hogy „kerületi reklámként” az volt a farmotoros bestiára írva, hogy „Moabitnak több, mint 10 ezer lakosa van – pár százan nem önakaratukból”. Na, én ezt a berlini humort szeretem! 

Visszakanyarodva az őszi-téli, Spree-parti amnesztiához (felejtés? / megbocsájtás?) jelzem, hogy gyilkosok, szexuális bűnelkövetők, a társadalomra igen veszélyes rabok természetesen nem kerültek szabadlábra október óta. Csupán olyan polgárok, akiknek a büntetése januárban amúgy is lejárt volna.  Dirk Behrendt (zöld „Justizsenator”) nem akarta 2018 végén, 2019 bűnözőkkel elárasztani Európa szívét. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az elmúlt hetekben konkrétan hány berlini elítét kapott amnesztiát, de azt igen, hogy a cellák telítettsége csupán 84 százalékos.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ